Tusk vo Varšave obvinil poľských lídrov, že nedodržiavajú ústavu

    0
    Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý bol poľským premiérom v rokoch 2007 až 2014, diskutuje so študentami a politikmi o politických hodnotách pri príležitosti Dňa ústavy na univerzite vo Varšave 3. mája 2019. (Autor: TASR)

    Agentúra AFP si všíma, že k Tuskovej návšteve domovskej krajiny prichádza v čase, keď sa objavujú špekulácie, že by sa mohol do domácej politiky vrátiť a budúci rok kandidovať na prezidenta.

    “Tí, čo sú pri moci, nemôžu raz ročne oslavovať Deň ústavy a pritom na dennej báze ústavu obchádzať,” povedal bývalý poľský premiér Tusk svojim podporovateľom počas prejavu na Varšavskej univerzite.

    Poľský prezident Andrzej Duda, spojenec vládnucej euroskeptickej strany Právo a spravodlivosť (PiS), navrhol novelizáciu ústavy krajiny s cieľom zaručiť členstvo v EÚ a NATO.

    “Prečo meniť ústavu, prečo ju vylepšovať, ak nie ste schopní rešpektovať jej základné princípy?” povedal počas prejavu Tusk po tom, ako sa spolu s Dudom zúčastnili na slávnostnom ceremoniáli.

    Objavujú sa mnohé dohady o Tuskovej budúcnosti po odchode zo jeho postu v Európskej únii. V Poľsku sa na jeseň uskutočnia parlamentné voľby a v polovici roka 2020 prezidentské voľby.

    Tusk, ktorému sa končí funkčné obdobie v EÚ v novembri, neohlásil návrat do poľskej politiky, ale prezidentskú kandidatúru nevylúčil. “Tieto voľby sú ešte ďaleká budúcnosť,” reagoval v piatok na otázku stúpenca.

    Agentúra Reuters si všíma, že Tusk vystúpil vo Varšave pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu, v ktorých sa očakáva víťazstvo viacerých nacionalistických skupín.

    - Reklama -