Tusk v mene Únie prisľúbil finančnú pomoc Taliansku pri riešení migračnej krízy

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Tusk počas tlačovej konferencie oznámil, že členské krajiny poskytnú talianskemu premiérovi Paolovi Gentilonimu “dostatočné finančné prostriedky” na účinnejšiu spoluprácu s líbyjskými úradmi a Európska komisia (EK) zabezpečí, aby zozbierané finančné zdroje išli na boj proti nelegálnej migrácii.

    “Máme reálnu šancu uzavrieť cestu cez Stredozemné more,” uviedol Tusk. Dodal, že po niekoľkých rokoch bojov s masovým prílivom migrantov sa talianskym úradom v priebehu tohto roka podarilo znížiť počet utečencov vďaka vysielaniu námorných jednotiek k líbyjskému pobrežiu. Tie v súčinnosti s líbyjskými milíciami pomohli jednotkám miestnej pobrežnej stráže zamedziť činnosti pašerákov a znížiť celkový počet migrantov odchádzajúcich cez Stredozemné more.

    Tusk zároveň pripomenul, že lídri EÚ na decembrovom summite otvoria diskusiu o reforme azylového systému, ktorý sa po silnej migračnej vlne z roku 2015 ukázal ako neúčinný a krajiny “prvej línie” vystavil nadmernému migračnému tlaku. V tejto súvislosti vyjadril nádej, že sa členským krajinám podarí dospieť ku konsenzu v tejto citlivej otázke ešte v prvej polovici roku 2018. Rokovania a úsilie o dosiahnutie kompromisu pripadnú na bulharské predsedníctvo v Rade EÚ.

    - Reklama -