Tusk požaduje od Nemecka väčšiu pomoc pri ochrane vonkajších hraníc EÚ

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Tusk v súvislosti s migráciou chváli Nemecko za to, že jeho vedúca úloha je “najliberálnejšia a najtolerantnejšia v európskych dejinách”, na druhej strane však nalieha na Berlín, aby sa vo vyššej miere snažil dostať terajšiu situáciu pod kontrolu. “Zodpovednosť lídra tiež znamená zabezpečovať európske vonkajšie hranice v spolupráci s ostatnými členskými štátmi,” cituje z rozhovoru agentúra Reuters.

    “Chápem, ak má Nemecko z historických dôvodov ťažkosti zaviesť prísny režim na svojich hraniciach, no zodpovednosť európskeho lídra pre Nemecko tiež znamená kontrolovať, v prípade nutnosti energicky, vonkajšie hranice Európy v rámci paneurópskej jednoty,” povedal Tusk.

    Šéf Európskej rady opakovane zdôrazňuje naliehavosť sprísňovania režimu na európskych hraniciach, zatiaľ čo Merkelová tlačí na krajiny EÚ, aby preukázali “solidaritu” a zdieľali zodpovednosť za prijímanie utečencov. Tusk v októbri odmietol argumenty európskych lídrov týkajúce sa umiestňovania utečencov ako “naivné”, pokiaľ sa nedarí zastaviť ich prílev cez hranice.

    Merkelová má dnes večerať s Tuskom v Berlíne pred tým, ako sa počas nadchádzajúceho týždňa stretnú na samite EÚ – Afrika na Malte a následne aj na samite EÚ v Bruseli.

    - Reklama -