Tusk ide zachraňovať Schengen. Na Malte…

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Predstavitelia EÚ budú 9. novembra rokovať v metropole Malty Vallette o kontrole migrácie s africkými predstaviteľmi a Tusk zvolal hneď nato, na 12. novembra, do Valletty neformálnu schôdzku hláv štátov a vlád členských krajín EÚ, informovala dnes agentúra Reuters.

    V liste členom Európskej rady, ktorý dnes zverejnil, Tusk napísal, že situácia s migrantmi zostáva naďalej veľmi vážna. V októbri prekročilo Stredozemné more rekordných 218.000 utečencov a niektoré členské krajiny EÚ zaviedli rozličné opatrenia na vnútorných hraniciach Schengenu.

    “Ako som varoval už predtým, jediný spôsob, ako nezrušiť Schengen, je zabezpečiť riadny manažment vonkajších hraníc EÚ,” citovala z Tuskovho listu agentúra Reuters.

    “Musíme urobiť všetko, čo môžeme, aby sme udržali Schengen celistvý, a preto sa treba zdržať akejkoľvek iniciatívy, ktorá by mohla viesť k obnoveniu hraníc vnútri Schengenu. Ak sa máme vyhnúť tomu najhoršiemu, musíme urýchliť naše konanie. Preto som zvolal neformálne stretnutie hláv štátov či vlád, ktoré sa uskutoční vo Vallette krátko po (africkom) summite, dňa 12. novembra o 14.30 h,” dodal Tusk.

    Povedal tiež, že cieľom stretnutia je posúdiť uplatňovanie doterajších opatrení, predovšetkým posilniť spoluprácu s nečlenskými krajinami EÚ, ako je Turecko, posilniť kapacity pre prijímanie utečencov a posilniť kontrolu vonkajších hraníc.


     

    - Reklama -