Tusk: Johnson chce posunúť vinu na EÚ

    0
    Na archívnej snímke vpravo britský premiér Boris Johnson a vľavo predseda Európskej rady Donald Tusk (Autor: TASR)

    “V stávke nie je víťazstvo v nejakej hlúpej hre o vine,” uviedol Tusk na svojom účte na Twitteri v odkaze adresovanom priamo britskému vodcovi.

    “V stávke je budúcnosť Európy a Spojeného kráľovstva, ako aj bezpečnosť a záujmy našich ľudí. Nechcete dohodu, nechcete jej predĺženie, nechcete ju odvolať, quo vadis?” dodal Tusk s využitím  latinského výrazu pre “kam smeruješ?”

    Tusk, ktorý šéfuje rokovaniam premiérov a prezidentov členských krajín EÚ, zverejnil svoju reakciu potom, ako britská vláda oznámila, že podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je dohoda o riadenom vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ “nanajvýš nepravdepodobná”.

    Johnsonov splnomocnenec pre brexit, britský diplomat David Frost sa od pondelka zúčastňuje v Bruseli technických rokovaní o možnej dohode o brexite, ktorú by mali hlavy vlád a štátov odobriť na budúci týždeň v Bruseli.

    Podľa AFP sú však obe strany stále názorovo veľmi vzdialené v otázke budúcich colných režimov pre britskú provinciu Severné Írsko. 

    “Za našu stranu opakujeme, že pozícia EÚ sa nezmenila. Chceme dohodu, pracujeme na dohode s Britániou,” potvrdila v utorok hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreevová počas stretnutia s novinármi.

    Spresnila, že technické rozhovory budú pokračovať aj v priebehu utorka a zrejme aj v nadchádzajúcich dňoch, čím vyvrátila správy z Londýna, podľa ktorých sa Brusel rozhodol prerušiť rokovania o tom ako prelomiť súčasnú patovú situáciu.

    Rozhovory medzi Frostom a vyjednávačmi EÚ majú pokračovať v utorok poobede, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier má v utorok večer na programe stretnutie s írskym ministrom zahraničných vecí Simonom Coveneym a v stredu bude o stave rokovaní informovať Európsku komisiu.

    Rokovania musia vyústiť do právneho textu prijateľného pre obe strany najneskôr do piatku (11.10), aby bolo dosť času ne jeho preskúmanie a schválenie na budúcotýždňovom summite EÚ.

    - Reklama -