Turizmus má byť prospešný aj pre obyvateľov, tvrdí kandidát na župana Droba

    0
    Juraj Droba (Autor: TASR)

    „Cestovný ruch je rastúce odvetvie, ktoré má pre kraj už dnes vysokú pridanú hodnotu. A ak sa ho naučíme od susedov robiť ešte lepšie, vzniknú nové pracovné miesta a získame prostriedky na ďalší rozvoj kraja,“ píše Droba vo svojom blogu. Pripomína, že Bratislavský kraj je najnavštevovanejšia turistická destinácia na Slovensku, pričom minulý rok ho navštívilo takmer 1,4 milióna návštevníkov, z toho necelých 900-tisíc zo zahraničia. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to nárast o šestinu.

    Poslanec sa vyznal, že cestovanie je preňho oddychom aj inšpiráciou a rád sprevádza návštevy zo zahraničia zákutiami regiónu. Od osemnástich rokov sa živil ako turistický sprievodca. Podľa neho v Bratislavskom kraji máme prakticky všetko okrem mora. Cestovný ruch považuje za obrovskú príležitosť pre domácich aj hostí.

    „Turisti, ktorí k nám prichádzajú z rôznych kútov sveta, u nás nechávajú peniaze, ktoré môžeme použiť na ďalší rozvoj regiónu. Podporuje sa tým tiež zamestnanosť. Suma, ktorú k nám turisti ročne prinesú, sa pohybuje vysoko nad 100 miliónov eur,“ uvádza Droba.

    Ako vzor hodný nasledovania uvádza južnú Moravu či Burgendland okolo Neziderského jazera, kde vybudovali penzióny a vinárničky, opravili pamiatky a postavili cyklotrasy. Tým zatraktívnili región aj pre obyvateľov. „Ak som spomínal v úvode, že turizmus mnohým prekáža, je to preto, že sa robí len pre hostí. Moje predstava je taká, že má byť prospešný pre obyvateľov aj pre návštevníkov,“ nadhodil poslanec.

    Podľa neho by Bratislavský kraj mohol viac investovať do rekonštrukcie verejných priestorov, skrášľovania parkov, čistenia trávnikov, budovania cyklotrás a športových areálov, robiť viac atraktívnych podujatí. Navrhuje v spolupráci s miestnymi samosprávami, štátnou správou a súkromnými podnikateľmi „opraviť Rusovecký kaštieľ, postaviť cyklotrasu do Devína, skrášliť bratislavské jazerá, opraviť kemp na Zlatých pieskoch, odstrániť ruiny na Železnej studienke, obnoviť schátrané vinice, opraviť kostolíky, lavičky, chodníky či námestia“.

    - Reklama -