Turecký prezident pohrozil Rusku. Nahnevali ho ruské lietadlá, ktoré nemajú v ich vzdušnom priestore čo robiť

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Ankara totiž podporuje povstalcov bojujúcich proti vládnej armáde, zatiaľ čo Rusko je jedným z najoddanejších spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Napätie sa však ešte viac stupňuje. Stalo sa tak po tom, čo turecký vzdušný priestor opakovane narušili ruské lietadlá, ktoré v Sýrii v rámci podpory Asadovej armády podnikajú nálety na pozície povstalcov.

    Turecko je pritom hlavným odberateľom ruského zemného plynu. Erdogan vyhlásil, že strata Turecka bude pre Rusko vysoká. „Sú veci, na ktoré by Rusko nemalo zabúdať,“ upozornil prezident. Pripomenul, že Rusko síce veľa investovalo do výstavby jadrovej elektrárne Akkuyu v južnom Turecku, ale „ak ju Rusi nechcú stavať, príde niekto iný a postaví ju“.

    Turecký prezident  napriek tomu ubezpečil, že k prerušeniu rusko-tureckej spolupráce by nemalo dôjsť. Vyzýva však Rusko, aby malo citlivejší prístup k oblastiam, na ktoré sa ich názory s tými tureckými rozchádzajú. Vysvetlenie k incidentu s ruskými lietadlami však Erdogan neberie. „Nemôžeme akceptovať súčasnú situáciu,“ vyhlásil. S Putinom však zatiaľ hovoriť nechce.

    Dnes vyšli informácie aj o zmrazení rokovaní o realizácii projektu výstavby plynovodu s pracovným názvom Turecký prúd. Podľa Alexandra Medvedeva, člena predstavenstva Gazpromu, by sa mala realizácia oddialiť o rok. Nie je to však ruská vina. Dôvodom má byť formovanie novej vlády v Turecku.

    - Reklama -