Turecký prezident pení kvôli Nemcom. Neuveríte, čo mu odkazujú. Ticho nezostal ani Brusel

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    “Predseda (EK Jean-Claude) Juncker nemá pochopenie pre to, keď si nemeckého veľvyslanca predvolajú len pre satirickú pieseň,” uviedla v Bruseli hovorkyňa komisie. Juncker je podľa nej presvedčený, že to Turecko vzďaľuje od EÚ, informovala agentúra DPA. 

    Turecké ministerstvo zahraničných vecí si minulý týždeň predvolalo nemeckého veľvyslanca v Ankare Martina Erdmanna, aby mu vyjadrilo protest proti takmer dvojminútovému satirickému klipu o Erdoganovi v relácii nemeckej regionálnej televízie NDR. 

    Berlín protesty z Ankary odmietol. Hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí dnes uviedla, že štátny tajomník rezortu Markus Ederer už v utorok večer v telefonáte s tureckým kolegom zdôraznil, že sloboda tlače a prejavu je “nedotknuteľná”. 

    Na rozdiel od EK však spolková vláda Turecko za protest otvorene nekritizovala. Jej hovorkyňa uviedla len to, že význam slobody prejavu vyzdvihla pri rôznych príležitostiach aj kancelárka Angela Merkelová. 

    Nemecké médiá zaujali voči Erdoganovi, ktorý je známy svojou citlivosťou na kritiku, tvrdší postoj, uviedla agentúra Reuters. “Drahý turecký prezident Erdogan… Nemecko nie je Turecko. V Nemecku nemôžete umlčať tlač,” uviedol v komentári denník Bild. 

    Noviny Süddeutsche Zeitung tiež varovali, že EÚ sa stáva možno príliš závislou od Turecka. “Mnohí politici v Európskej únii sú mierni voči Erdoganovi, pretože ho potrebujú v migračnej kríze,” napísali. 

    Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že sloboda prejavu je základným princípom demokracie, čo platí “ešte viac pre člena Rady Európy a kandidáta (na vstup) do Európskej únie”. 

    Erdogan (62) dominuje tureckej politike už viac ako desaťročie – najskôr ako premiér a od roku 2014 ako prezident. Doma je stále populárny, kritici ho však obviňujú, že je čoraz autoritárskejší a netolerantný. 

    Turecká prokuratúra od roku 2014 otvorila takmer 2000 prípadov týkajúcich sa urážok Erdogana, informovalo tento mesiac turecké ministerstvo spravodlivosti. K obvineným patria karikaturisti, akademici, novinári i dokonca školáci.

    - Reklama -