Turecký premiér varuje, že sa môže objaviť nová teroristická hrozba. A netýka sa to len Sýrie a Iraku

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Davutoglu v rozhovore pre americkú spravodajskú televíziu CNN zdôraznil, že pre boj s IS je nutná spoločná stratégia, ktorej súčasťou by bola aj pozemná operácia, aj nálety. Uviedol, že o týchto návrhoch treba rokovať a dohodnúť sa na spoločnom postupe. Upozornil, že Turecko nemôže na seba prijať všetky úlohy spojené s bojom s terorizmom, ale je pripravené zapojiť sa do spoločných operácií. Predseda tureckej vlády sa v rozhovore pre CNN vyjadril i k nedávnej havárii ruského lietadla na Sinajskom polostrove v Egypte, pri ktorej zahynulo všetkých 224 cestujúcich na palube. 

    Na otázku, či je pád ruského lietadla prelomovým okamihom v činnosti Islamského štátu, Davutoglu odpovedal, že “je to veľký zločin proti ľudskosti – je to útok na nás všetkých”. Podľa Davutogla havária ruského airbusu dokazuje, že ak sa kríza v tej-ktorej krajine nerieši, je ťažké udržať ju aj v rámci krajín a regiónov, kam sa už medzičasom rozšírila. Britská vláda pred niekoľkými dňami oznámila, že na základe informácií z rôznych zdrojov sa domnieva, že príčinou pádu ruského lietadla bol výbuch bomby. Neskôr britské vedenie pripustilo, že je veľmi pravdepodobné, že za teroristickým činom je IS. 

    Vyšetrovatelia na mieste činu však zatiaľ nedospeli k jednoznačnému záveru a naďalej pracujú so všetkými dostupnými hypotézami o príčinách leteckého nešťastia, ktoré je najväčšou tragédiou v dejinách ruského a sovietskeho civilného letectva. 

    - Reklama -