Turecký premiér chce definitívne vyriešiť problémy s kurdskými militantmi. Vojenské operácie sú takmer ukončené, vyhlásil

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) tvrdí, že v provinciách Širnak a Diyarbakir, ktoré sú semeniskom nepokojov, zahynulo od polovice decembra 100 ľudí. Medzi obeťami je najmenej 18 detí vrátane trojmesačného dojčaťa a starých ľudí, z ktorých najstarší mal 85 rokov. 

    Pri najnovších zrážkach zahynuli podľa agentúry Dogan dvaja civilisti a traja príslušníci tureckých bezpečnostných síl. Turecká armáda uviedla, že len v dvoch okresoch provincie Širnak zabili jej príslušníci za ostatných päť týždňov 470 militantov z Kurdskej strany pracujúcich (PKK), avšak túto informáciu nebolo možné nezávisle overiť. 

    Davutoglu dnes v Londýne povedal, že oblasť na juhovýchode Turecka “vyčistí” od militantov, ale že operácie v Širnaku sú takmer ukončené. Vojenské operácie sprevádzajú prísne zákazy vychádzania, ktoré sú prerušované len na nevyhnutný čas, aby si civilisti mohli doplniť zásoby.

    - Reklama -