Turecko žiada, aby Nemecko vydalo 136 ľudí napojených na teroristov

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že Erdogan v snahe napraviť bilaterálne vzťahy navštívil Berlín minulý týždeň. Tie sa zhoršili po tom, ako boli v Turecku zadržaní nemeckí občania v rámci razií po neúspešnom pokuse o vojenský puč z roku 2016.

    “Nepoznám všetky mená, ale existuje zoznam. Zoznam 136 ľudí v Nemecku,” povedal Erdogan podľa spomínaného denníka novinárom počas letu pri návrate do Turecka.

    Prezident však nešpecifikoval, o akú skupinu ľudí ide. Tiež bol citovaný, ako hovorí, že Nemecko by malo byť efektívnejšie v boji proti mimo zákon postavenej Strane kurdských pracujúcich (PKK), ľavicovými radikálmi z Revolučnej ľudovej oslobodeneckej strany-Frontu (DHKP-C), ako aj hnutím kazateľa Fethullaha Gülena, ktoré mocní v Ankare vidia za zosnovaním zmareného pokusu o štátny prevrat v krajine z leta 2016.

    Rozhlasová stanica Deutsche Welle ale zverejnila správu, v ktorej sa odvolávala na slová nemeckých vládnych predstaviteľov, podľa ktorých Erdogan žiadny taký list nedoručil.

    Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne sa zatiaľ k tejto záležitosti nevyjadrilo.

    Podľa nemeckých údajov v roku 2016 Nemecko vydalo do Turecka 55 ľudí vrátane ôsmich obvinených z teroristických trestných činov.

     

    - Reklama -