Turecko začína stavať svoju prvú jadrovú elektráreň spolu s Ruskom

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Táto dohoda je súčasťou širších energetických projektov s Ruskom, vrátane plynovodu TurkStream za vyše 12 miliárd USD, ktorým sa bude prepravovať ruský plyn do Turecka aj na juh Európy.

    Zmluvy uzavreli turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin, ktorý v utorok zároveň pricestuje na návštevu Turecka.

    Obaja prezidenti budú prostredníctvom videokonferencie sledovať slávnostné položenie základného kameňa novej jadrovej elektrárne v Akküyu v provincii Mersin v južnom Turecku, uviedol hovorca Kremľa.

    Pre Putina je návšteva Ankary jeho prvou zahraničnou cestou od znovuzvolenia minulý mesiac.

    Turecko a Rusko odložili svoju tradičnú rivalitu a rozdiely v regionálnych otázkach, aby vytvorili užšie vzťahy. Putin a Erdogan sa v uplynulom roku stretli niekoľkokrát a pravidelne si telefonujú.

    V stredu (4.4.) sa k nim pripojí iránsky prezident Hasan Rúhání a budú diskutovať o Sýrii v snahe ukončiť konflikt v tejto krajine.

    Turecko očakáva, že jeho prvá jadrová elektráreň začne fungovať od roku 2023 a bude sa podieľať 10 % na spotrebe elektrickej energie v krajine.

    - Reklama -