Turecko vypísalo odmenu na ôsmich vojakov, ktorí ušli do Grécka

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a grécky premiér Alexis Tsipras počas stretnutia v Ankare 5. februára 2019. (Autor: TASR)

    Turecké ministerstvo vnútra zároveň ich mená pridalo na tzv. červený zoznam najhľadanejších teroristov, informovala agentúra DPA. Na každého z vojakov je podľa tureckých štátnych médií vypísaná odmena vo výške štyroch miliónov tureckých lír (672.087 eur). 

    Grécky premiér Alexis Tsipras v utorok pricestoval do Ankary, kde sa má stretnúť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Práve prípad tureckých vojakov, o ktorých vydanie Ankara opakovane žiadala, vyvoláva medzi oboma krajinami napätie, priblížila DPA.

    Grécke súdy žiadosť o vydanie vojakov v minulosti zamietli s obavami, že zbehov by vo vlasti nečakal spravodlivý proces. Trom z nich dosiaľ Atény udelili azyl a podľa DPA sa očakáva, že tak spravia aj v prípade ostatných. Turecký zoznam najhľadanejších teroristov je podľa dôležitosti údajných zločincov rozčlenený do rôznych farebných kategórií variujúcich od červenej cez modrú a zelenú až po šedú.

    Osem vojakov, ktorí po pokuse o puč ušli na vojenskom vrtuľníku do Grécka, bolo v utorok na tento zoznam pridaných spolu s ďalšími 67 bývalými tureckými vojakmi. Všetkým hrozia obvinenia z účasti na pokuse o puč, ktorého zosnovanie Ankara pripisuje islamskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi žijúcemu v USA. 

    Turecké ministerstvo obrany v januári informovalo, že od pokusu o puč bolo prepustených dovedna 15.231 príslušníkov armády a ďalších 6838 aktuálne vyšetrujú. 

    - Reklama -