Turecko uvažuje o vlastnej kryptomene turkcoin

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Podľa správy agentúry bývalý minister priemyslu a podpredseda nacionalistickej Strany národného hnutia (MHP) Ahmet Kenan Tanrikulu vypracoval detailný návrh štátom kontrolovanej emisie “národného bitcoinu” s názvom turkcoin. MHP je partnerom vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

    Tanrikulu v návrhu počíta s tým, že štátna kryptomena by sa podobala cenným papierom krytým aktívami. Mena by teda mala byť krytá štátnymi aktívami vo forme akcií firiem, ako sú Turkish Airlines, Istanbul Stock Exchange, Turk Telekom a podobne.

    Tanrikulu tvrdí, že by nevyužitie technológie blockchainu, ktorá je základom bitcoinu aj ďalších kryptomien, bolo vážnou chybou. “Svet smeruje k novému digitálnemu systému. Turecko by malo vytvoriť svoj vlastný digitálny systém a menu, než bude neskoro,” povedal pre agentúru Al-Monitor.

    Turecká vláda sa doteraz vyjadrovala o kryptomenách kriticky, prirovnávala ich k pyramídovým hrám a varovala občanov, aby ich nekupovali. Tanrikulu si myslí, že namiesto odmietania kryptomien je potrebná legislatíva na reguláciu a kontrolu tohto trhu.

    Turecký návrh štátnej kryptomeny prichádza potom, čo podobné plány ohlásili Irán a Venezuela, ktorých meny majú byť kryté ropou. Irán a Venezuela však bojujú so sankciami uvalenými USA a zavedenie ich kryptomien je považované za snahu o riešenie ich ekonomických kríz a o obídenie sankcií.


     

    - Reklama -