Turecko trest smrti zavedie, tuší generál Randák. A prezradil prečo

    0
    Karel Randák (Autor: Hans Štembera)

    Randák sa domnieva, že bez ohľadu na to, čo stálo v pozadí puču, Erdogan využije všetko, aby upevnil svoju moc.

    Pripomenul pokus o puč, ktorý prebehol v Sovietskom zväze v čase, keď bol prezident Michail Gorbačov na dovolenke. Tam, podobne ako teraz v prípade Turecka, všetci na svete čakali, ako situácia dopadne. „Treba si uvedomiť, že Turecko je skutočne silný partner nielen pre USA, ale aj v NATO,“ podotkol Randák.

    Gülena Turecku nevydajú

    Ak príde od Turecka žiadosť o vydanie duchovného Fethullaha Gülena, budú Spojené štáty v zložitej situácii, ako sa s tým popasovať. Strategické partnerstvo s Tureckom je pre nich veľmi dôležité, najmä kvôli základni Incirlik. „Ale myslím si, že USA sa podarí z celej situácie vykľučkovať a Gülena do Turecka nevydajú,“ uviedol Randák s tým, že v hre nakoniec môžu byť ekonomické argumenty.

    Zbabraný puč

    Randák pripustil, že k špekuláciám o tom, že puč zinscenoval sám Erdogan, nabáda to, ako bol vlastne uskutočnený. „Pri vedomí toho, akú úlohu má armáda v tureckej spoločnosti, sa zdá až nemožné, že by mohli puč až tak zbabrať,“ uviedol. A pripomenul puč z konca existencie Sovietskeho zväzu, tam to vraj bolo veľmi podobné. „Pre mňa je najpodivnejšie to, že armáda vo svojom uvažovaní zamrzla niekde v minulých dvadsiatich rokoch. Pretože v dnešnom svete je veľmi dôležité podchytiť rôzne sociálne siete, čo v tomto prípade vôbec neurobili,“ vysvetlil Randák.

    Zoznamy nepohodlných ľudí určite existovali

    Moderátor poukázal na to, že eurokomisár Hahn hovorí, že Turecko malo pripravený zoznam sudcov, ktorých sa teraz zbavuje. „Určite nejaké zoznamy nepohodlných ľudí v takom režime, aký v Turecku panuje, existovali. Či to došlo až tak ďaleko, nedokážem komentovať,“ reagoval Randák.

    Turecké letoviská sú relatívne bezpečné

    Randák sa obáva toho, že trest smrti sa v Turecku podarí zaviesť. Súčasný turecký režim totiž niekoľkokrát dokázal šikovne využiť slabosť EÚ vo svoj vlastný prospech a zrejme to dokáže aj v tomto prípade. Navyše pre Turecko teraz už nie je také zásadné smerovať do EÚ.

    Na otázku, koľko ľudí skončí na popravisku, uviedol, že niečo také môže čakať niekoho, kto bude označený za hlavného organizátora.

    Dúfa, že ľuďom, ktorí z Turecka uleteli vrtuľníkom do Grécka, poskytne krajina azyl. Už len preto, že Grécko s Tureckom nemá ideálne vzťahy. Pretože práve týchto utečencov by sa prípadný trest smrti mohol týkať.

    Randák by dnes do Turecka vycestoval, letoviská sú vraj relatívne bezpečné. Čo sa týka teroristických útokov, tak tie hrozia v celej Európe, napríklad aj vo Francúzsku.

    - Reklama -