Turecko sa chystá kúpiť z Ruska najmodernejší raketový systém protivzdušnej obrany. Nie je dôvod na znepokojenie, vyhlásil Erdogan

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Jeho slová zazneli deň po tom, čo predseda zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Joseph Dunford označil správy médií o zakúpení mobilných systémov S-400 Tureckom za nepresnéBolo by znepokojujúce, keby to urobili, ale neurobili to, vysvetlil.

    Prečo by to malo byť znepokojujúce?“ pýtal sa Erdogan pred novinármi na letisku v Ankare. „Každá krajina musí urobiť určité opatrenia na svoju vlastnú bezpečnosť, konštatoval. Podľa jeho slov je pre Turecko dôležité, aby si vybralo subjekt, s ktorým by mohol byť v koprodukcii. Rokovania s Ruskom o kúpe systému sú do značnej miery ukončené, dodal Erdogan, ktorého citovala agentúra Anadolu.

    Poradca ruského prezidenta pre vojensko-technickú spoluprácu Vladimir Kožin koncom júna uviedol, že Moskva a Ankara sa síce dohodli na dodávke kompletov S-400, ale Kremeľ ešte neschválil pôžičku. 

    Ako informovala agentúra TASS, S-400 Triumf je najmodernejším raketovým systémom protivzdušnej obrany. Uviedli ho do služby v roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

     

    - Reklama -