Turecko nemôže nechať osud svojich hraníc v rukách iných krajín. Premiér trvá na svojom

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)
    Správy, ktoré prenikli do médií, hovoria v prípade riešenia konfliktu v Sýrii iba o spolupráci medzi Iránom, USA a Ruskom, ale už nikto nespomína Turecko, ktoré hostí takmer dva milióny utečencov z vojnou zmietaných oblastí susednej Sýrie. „Kto tvrdí, že Turecko nie je zainteresované, ten asi nevie, že minister zahraničných vecí odštartoval vo Viedni štvorstrannú spoluprácu medzi Tureckom, Ruskom, USA a Iránom,“ uviedol turecký premiér Ahmet Davutoglu.
     
    „Dá sa sýrska otázka vyriešiť cestou, v ktorej nebude figurovať Turecko? Je tu vôbec recept, ktorý by nezahŕňal Turecko?“ pýtal sa Davutoglu v nedávnom televíznom rozhovore. Rečnícke otázky boli vlastne odpoveďou predsedu tureckej vlády na informácie o údajnej spolupráci Iránu, USA a Ruska pri riešení sýrskeho konfliktu. „Nemôže to takto pokračovať, pretože Turecko nemôže nechať osud svojej 911-kilometrov dlhej hranice (so Sýriou) v rukách iných krajín,“ vyhlásil Davutoglu. Proti militantom z Islamského štátu bojujú na sýrskom území aj kurdskí bojovníci, ktorých Turecko považuje za teroristov a nechce, aby dostávali pomoc v podobe ruských zbraní, munície a leteckej podpory.
     
    Turecko najviac trpí náporom utečencov, ktorí utekajú práve zo Sýrie zmietanej štyri roky občianskou vojnou, skomplikovanou prítomnosťou militantov z Islamského štátu. Od roku 2011 prišlo v Sýrii o život najmenej štvrť milióna ľudí a vyše sedem miliónov 500-tisíc sa ich muselo presťahovať v rámci Sýrie, aby sa vyhli perzekúciám radikálov a takzvanej umiernenej opozície bojujúcej proti prezidentovi Baššárovi Asadovi. Viac ako štyri milióny ľudí ušli za hranice. Takmer polovica ich žije v utečeneckých táboroch v Turecku. Viac ako milión Sýrčanov skončilo v Libanone a státisíce sú aj v Jordánsku. Podľa portálu Middleeastmonitor sa však práve z Turecka najčastejšie vydávajú na cestu do Európy.
     
    - Reklama -