Turecko naštvali americké sankcie

    0
    Turecký prezident Erdogan (Autor: TASR)

    S odvolaním sa na vyhlásenie tureckého rezortu diplomacie o tom informovali tlačové agentúry AP a DPA.

    Turecko výrazne protestuje proti rozhodnutiu amerického ministerstva financií uvaliť sankcie voči tureckým ministrom spravodlivosti a vnútra, uvádza sa v stanovisku tureckej diplomacie. Turecko na tento “agresívny” postoj USA “odpovie bezodkladne”, dodalo.

    Turecké ministerstvo zahraničných vecí označilo americké sankcie za “neúctivý zásah do nášho právneho systému”, ktorý poškodí “konštruktívne úsilie o riešenie problémov medzi oboma krajinami”.

    Pokus USA uvaliť sankcie na dvoch našich ministrov neostane bez opätovania, reagoval samostatne turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. “Nemôžeme vyriešiť naše problémy, pokiaľ si americká vláda neuvedomí, že svoje nezákonné požiadavky prostredníctvom takejto metódy nedosiahne,” napísal na Twitteri.

    Sankcie amerického ministerstva financií na dvoch členov tureckej vlády – ministra spravodlivosti Abdulhamita Güla a ministra vnútra Süleymana Soyla sú reakciou na kauzu pastora Andrewa Brunsona, ktorého v Turecku zadržiavajú od roku 2016.

    “Nemáme dôkazy, že by pastor Brunson spravil niečo zlé,” povedala v stredu hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, ktorá Brunsonovo zadržanie v Turecku zároveň označila za “neférové a nespravodlivé”.

    Obom ministrom zmrazia v USA všetok majetok a občania Spojených štátov budú mať zakázané robiť s nimi akékoľvek finančné transakcie.

    - Reklama -