Turecko čakajú v nedeľu voľby. Podpora vládnej strany stúpla. Bude to stačiť na vládu bez partnera?

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Odhad pripisuje AKP výrazne viac hlasov než ďalšie nedávne prieskumy, podľa ktorých jej podpora síce mierne vzrástla, no stále nebude môcť vládnuť bez koaličného partnera. AKP prišla vo voľbách 7. júna o väčšinu v parlamente, ktorú mala od roku 2002. Po tom, ako sa jej nepodarilo vytvoriť koalíciu, vedie premiér Ahmet Davutoglu dočasný kabinet. “Zatiaľ čo každý očakáva koalíciu, náš výsledok bol prekvapením. Respondenti uviedli, že si želajú vládu jednej strany pre stabilitu a ekonomiku,” povedal šéf inštitútu A&G Adil Gür.

    “Nebude tesná väčšina,” dodal s tým, že AKP by podľa prognózy mala získať 285-290 mandátov v 550-člennom parlamente. A&G uskutočnil svoj prieskum v dňoch 24.-25. októbra na vzorke 4536 ľudí. AKP podľa neho získa 47,2 percenta hlasov v porovnaní s júnovým výsledkom 40,8 percenta. Druhá skončila stredoľavá Republikánska ľudová strana (CHP) so ziskom 25,3 percenta, čo je mierne zlepšenie oproti necelým 25 percentám z predchádzajúcich. 

    Výsledky tiež ukazujú, že Strana národného hnutia (MHP) by prišla o najviac hlasov a klesla zo 16,2 na 13,5 percenta. Prokurdskej Ľudovodemokratickej strane (HDP) inštitút predpovedá 12,2 percenta v porovnaní s vyše 13 percentami z júna.

    - Reklama -