Turecko by nemuselo zostreliť ruskú stíhačku, keby Západ a Moskva spolupracovali v boji proti IS

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    „Friendly fire“ teda „priateľská paľba“, alebo ak chcete streľba do vlastných spojencov, je podľa komentátora denníka Pravda Petra Javůrka nechcenou súčasťou takmer všetkých bojových operácií. Preto by bolo podľa neho dobré, ak by sa celý incident okolo zostrelenia ruskej stíhačky zamietol pod koberec ako nešťastná náhoda a streľba do vlastných spojencov. 
     
    „V každom prípade, v čase, keď teroristické útoky v Paríži donútili politikov Západu a Ruska začať premýšľať o spoločnej stratégii, je incident Rusov, ktorí majú tendenciu bezstarostne narúšať vzdušné hranice, s Turkami, ktorí majú zasa príliš nervózne prsty na spúšti, studenou sprchou,“ tvrdí komentátor. Podľa Javůrka bude veľké šťastie, ak sa celá kauza skončí iba diplomatickou roztržkou a dodáva, že bolo iba otázkou času, kedy sa podobný incident stane. 
     
    Javůrek tvrdí, že ak sa „potvrdí, že zostrelená ruská stíhačka narúšala turecký vzdušný priestor, nebude to vôbec prvý prípad“. Od septembra, keď začali Rusi bombardovať pozície bojovníkov z Daeš v Sýrii, narušili ruské stíhačky turecký vzdušný priestor už viackrát. Ak sa znova potvrdí takýto prípad, budú mať Turci čisté svedomie, ale faktom podľa Javůrka zostáva, že by sa nič podobné nestalo, keby Západ a Rusko dokázali spolupracovať pri riešení konfliktu v Sýrii. 
     
    „Darmo všetci, čo v regióne bojujú, vyhlasujú, že ich cieľom je zničenie rovnakého nepriateľa. Rusko sa so Západom v Sýrii preťahuje o svoj vplyv na Blízkom východe cez osud Asada a jeho režimu. Svoje vlastné záujmy sledujú v Sýrii Saudi, svoje vlastné Irán a svoje vlastné záujmy tam má aj Turecko,“ dodáva v komentári na webe denníka Pravda Peter Javůrek. 
     
    - Reklama -