Turecko bojuje so zvýšenou hrozbou teroristických útokov. Izrael vyzýva svojich ľudí, aby z krajiny odišli

    0
    Polícia prehľadáva priestor po výbuchu. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    V tieni nedávnych atentátov je hrozba ďalších útokov v tureckých mestách stále vyššia. Izraelské úrady preto zvýšili úroveň teroristického ohrozenia v krajine z druhého na tretí stupeň a dôrazne vyzvali ľudí, aby do Turecka necestovali a v prípade, že sú v krajine, aby sa urýchlene vrátili domov. 
     
    Varovanie prišlo v čase, keď sa množia informácie o tom, že útoky zo strany radikálnych islamistov hrozia v Turecku najmä izraelským turistom. Devätnásteho marca zomreli pri samovražednom atentáte traja Izraelčania a jeden občan Iránu, keď sa útočník odpálil na známej obchodnej ulici v centre Istanbulu. 
     
    Podľa DNA, ktorá sa našla na mieste činu, bol útočníkom muž, ktorý údajne sympatizoval s Islamským štátom. Obavy vyvoláva aj ďalší útok spred vyše dvoch týždňov, pri ktorom v Ankare zomrelo 35 ľudí a prihlásili sa k nemu militanti zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorých viacero krajín vrátane Turecka považuje za teroristickú organizáciu. 
     
    Hrozba teroristických útokov je podľa izraelských tajných služieb o to väčšia, že Ankara stupňuje svoje vojenské aktivity proti militantom z takzvaného Islamského štátu. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -