Turecko: Zadržali troch novinárov kritických voči vláde, tvrdí opozičný denník

    0
    Recep Tayyip Erdogan na predvolebnom bilboarde. (Autor: TASR)

    Novinárku Cananu Coskunovú zadržala polícia v piatok večer počas bezpečnostnej kontroly, uviedol turecký opozičný denník Cumhuriyet. Coskunovú, bývalú reportérku zmienených novín, podľa jej právnika zadržali za nezaplatenie pokuty v súvislosti so súdnym prípadom z roku 2015. 

    Novinárke vtedy vymerali peňažný trest vo výške 2100 dolárov (približne 1870 eur) za urážku štátnych predstaviteľov. Coskunová vo svojom článku napísala, že istanbulská štátna realitná spoločnosť niektorým vysokopostaveným sudcov a prokurátorom výhodne predala zlacnené rezidencie, napísal Cumhuriyet. 

    Po zaplatení príslušnej pokuty Coskunovej právnik očakáva jej skoré prepustenie. 

    Cumhuriyet tiež informoval, že polícia v piatok zadržala aj ďalších dvoch novinárov v čase, keď spravodajsky pokrývali protesty v Istanbule. Tie sa konali na podporu väzňov, ktorí sa zapojili do hladovky s cieľom vyvinúť nátlak na turecké orgány, aby ukončili izoláciu väzneného vodcu kurdských povstalcov Abdullaha Öcalana.

    Abdullaha Öcalana, vodcu zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), v roku 1999 odsúdili na trest smrti na základe obvinenia z vlastizrady. Trest v roku 2002 v dôsledku medzinárodného tlaku znížili na doživotie. Öcalan si ho odpykáva na ostrove Imrali neďaleko Istanbulu.

    V pondelok mu bol od roku 2011 prvýkrát umožnený kontakt s právnikom. 

     

    - Reklama -