Turecko: Vrah ruského veľvyslanca sa údajne poznal s Gülenom

    0
    Ruský veľvyslanec v Turecko Andrej Karlov reční počas otvorenia fotografickej výstavy v Ankare (Autor: TASR)

    “Vodca FETÖ (Fethullahova teroristická organizácia) Gülen sa poznal s vrahom. Všetky informácie boli poslané na vrahov telefón,” uviedla turecká prokuratúra.

    Kariérny diplomat Andrej Karlov, ktorý dlhé desaťročia pôsobil v Severnej i Južnej Kórei a veľvyslancom v Turecku sa stal v roku 2013, bol smrteľne postrelený 19. decembra 2016, keď v jednej z galérií v Ankare príhovorom otváral výstavu ruských fotografov.

    Páchateľom útoku bol 22-ročný príslušník tureckej poriadkovej polície Mevlüt Mert Altintaš. Ten po svojom čine vykrikoval islamistické heslá, odsudzoval Rusko za účasť na vojenských operáciách v susednej Sýrii a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom meste Aleppo. Policajti ho následne usmrtili, predtým však stihol postreliť ešte tri osoby.

    K zodpovednosti za vraždu Karlova sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy predtým ako Front an-Nusra.

    Ankara obviňuje Gülena, ktorý žije v exile v USA od roku 1999, aj z neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku z júla 2016. Najdramatickejšia bola situácia v Istanbule a Ankare. Počas prevratu prišlo o život 250 ľudí a viac ako 2000 ich utrpelo zranenia.

    Vláda v Ankare okrem toho FETÖ podozrieva, že sa snaží zosadiť demokraticky zvolenú vládu, a to prostredníctvom “svojich ľudí” infiltrovaných do vládnych inštitúcií – justície, školstva či polície a armády.

    V Turecku po pokuse o prevrat prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už viac ako 150.000 ľudí.

    - Reklama -