Turecko: V súvislosti s útokom na lídra opozičnej CHP zatkla polícia 6 osôb

    0
    Na snímke predseda oozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemal Kiličdaroglu (Autor: TASR)

    Medzi zatknutými je aj člen vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra AFP.

    Hlavného podozrivého z útoku – uvedeného pod iniciálami O. S. – zadržala podľa tamojšej televíznej stanice NTV polícia v meste Sivrihisar, približne 100 kilometrov juhozápadne od Ankary.

    Útočníka neskôr predstavitelia AKP identifikovali ako svojho člena Osmana Sarigüna, pričom dodali, že ten bude v súvislosti s incidentom čeliť disciplinárnemu konaniu a hrozí mu vylúčenie zo strany. 

    “AKP je proti akejkoľvek forme násilia. Princípy našej strany násilie jednoznačne odmietajú. Násilie nemá v demokratickej spoločnosti miesto,” uviedol na margo incidentu hovorca AKP Ömer Čelik.

    Kiličdarogla napadla ešte v nedeľu skupina mužov počas pohrebu padlého tureckého vojaka, ktorý prišiel o život zrážkach so zakázanou organizáciou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

    Desiatky pokrikujúcich a päsťami búšiacich mužov sa ďalej od opozičného lídra pokúšala udržať jeho ochranka, ktorej sa ho napokon podarilo z miesta vyviesť.

    Televízia CNN Türk informovala, že Kiličdaroglu sa pred rozhnevaným davom nakrátko ukryl v neďalekej budove, z ktorej ho následne odviezli obrneným vozidlom.

    K útoku došlo tri týždne po tureckých komunálnych voľbách. V nich uspela vládnuca AKP vo väčšine miest, avšak práve na úkor opozičných kandidátov z CHP prišla po dlhých rokoch o posty primátorov v Istanbule i Ankare.

    V prípade Istanbulu AKP žiada o opakovanie volieb, pričom sa odvoláva na údajné nezrovnalosti.

    - Reklama -