Turecko: Erdogan napína svaly. Znepokojivé a zlé správy. Už je ich naozaj dosť

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Ešte začiatkom tohto roka boli vzťahy medzi Európskou úniou a Tureckom asi najlepšie za minulé roky. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a bruselskí politici sa natoľko zahľadeli do hnedých očí prezidenta Recepa Erdogana, že mu dokonca zverili ochranu európskeho kontinentu pred masívnou migračnou vlnou. Kritici tejto dohody pritom upozorňovali, že sa tak EÚ dostáva do podradného postavenia a môže byť zo strany Turecka ľahko vydierateľná. Ich predpovede sa dnes potvrdzujú.

    Vzájomné vzťahy sa ochladili po júnovom pokuse o puč, po ktorom si Erdogan otvorene a nezákonným spôsobom vybavuje účty so všetkými svojimi kritikmi. Mnoho nepohodlných generálov, štátnych úradníkov aj novinárov bolo odvtedy uväznených a podľa medzinárodných organizácií môžu len ťažko očakávať spravodlivý proces a zaobchádzanie, na aké sú zvyknutí obvinení na Západe. Erdogan všetky obvinenia odmieta a teraz došla trpezlivosť aj nerozhodnému Bruselu.

    Tento týždeň špičky z Bruselu oznámili, že Európska únia by mala vzhľadom na uvedené skutočnosti zastaviť prístupové rokovania s Tureckom. Erdogan reagoval veľmi podráždene a pohrozil, že v takom prípade Turecko prestane plniť podmienky uvedené v migračnej dohode a vpustí na európsky kontinent státisíce nepozvaných hostí z krajín Blízkeho východu. To však zo strany Erdogana nebolo ani zďaleka všetko.

    V utorok otvorene priznal, že Turecko sa zapojilo do sýrskeho konfliktu s cieľom vypudiť z krajiny jej súčasného prezidenta Bašára Asada. Aktuálne Erdogan dokonca pri parlamentnej debate o Jeruzaleme vyzval moslimov z celého sveta, aby sa postavili za palestínske záležitosti a hájili Jeruzalem. „Mešitu al-Aksá na Chrámovej hore by nemali brániť len mladí ľudia, ktorí majú k dispozícii iba kamene,“ cituje Erdogana izraelský denník The Times of Israel.

    Napriek zlepšeniu vzťahov medzi Tureckom a Izraelom v ostatných týždňoch, keď sa pripravuje na dôkaz zmierenia výmena veľvyslancov oboch krajín, však turecký prezident kritizoval návrh izraelskej vlády, aby došlo k zníženiu hlasitosti zvolávania na modlitby tzv. muezínov. Okrem Bruselu už stratila trpezlivosť s vrtošivým Erdoganom aj jeho niekdajšia ochrankyňa Merkelová a v utorok povedala svojim kolegom z CDU, že je takisto proti pokračovaniu prístupových rokovaní s Tureckom.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -