Turecká polícia zadržala ďalšieho Gülenovho synovca

    0
    Turecký duchovný Fethullah Gülen (Autor: TASR)

    Podľa tohto zdroja bol Kemal Gülen zadržaný u príbuzných v jednej z dedín v provincii Kastamonu. Na tomto mieste sa skrýval od 15. júla, keď sa v Turecku odohral neúspešný pokus o vojenský prevrat, z ktorého zosnovania je vládou v Ankare podozrievaný Fethullah Gülen. 

    Kemal Gülen pracoval ako moderátor televíznej stanice Samanyolu, ktorá patrí jednému z mediálnych holdingov duchovného v Turecku. Okrem toho strýkovi ako advokát poskytoval aj právnu pomoc. 

    Agentúry pripomínajú, že všetky médiá, ktoré sú nejako spojené s Gülenom a jeho hnutím Hizmet, dala vláda zavrieť.

    Masívne represie

    Desaťtisíce ľudí pôsobiacich v oblasti justície, školstva, médií, zdravotníctva a miestnej samosprávy boli v rámci represií zbavené funkcie alebo prepustené z práce. Rozsah represií znepokojuje európske krajiny aj ľudskoprávne organizácie, ktoré Ankaru vyzývajú na zdržanlivosť.

    V rukách tureckej polície sú tak už najmenej traja Gülenovi synovci.

    Chcú dostať Gülena 

    Turecko chce dosiahnuť Gülenovo vydanie z USA, kde tento duchovný žije od roku 1999. Ankara tvrdí, že Gülen sa dlhodobo snaží podkopať súčasné turecké vedenie, a podozrieva ho, že z USA inštruoval páchateľov pokusu o vojenský puč z 15. júla.

    Washington však podmieňuje Gülenovo vydanie poskytnutím presvedčivých dôkazov o jeho účasti na prevrate. Samotný Gülen všetky obvinenia odmieta.

    - Reklama -