Turci pomáhajú Európe len z vypočítavosti. Utečencov k nám púšťajú, aby získali výhody

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)
    Premiér Robert Fico ešte pred summitom Európskej únie varoval, že politické motívy Bruselu nesmú prevládnuť nad racionálnym rozumom. V tomto smere myslel predseda vlády na dohody s Tureckom, ktoré má najnovšie pomôcť riešiť utečeneckú krízu v Európe, ale nebude to len tak zadarmo a cena vôbec nemusí byť nízka. Ankara žiadala výnimky vo vízovej povinnosti pre svojich občanov a zdá sa, že EÚ ich Turecku aj prisľúbila.
     
    Podľa Denníka N hrá Turecko v súčasnej utečeneckej kríze veľmi dôležitú, ale zato pochybnú a nejednoznačnú úlohu. Na tureckom území žijú už teraz dva milióny utečencov zo Sýrie a krajina sa začína topiť v problémoch. Ankara si za ne však môže čiastočne sama, keďže zohrala úlohu pri vzniku Islamského štátu, ktorý teraz rozvrátil susednú Sýriu. Teraz Turecko bojuje proti IS, ale objavili sa prípady, v ktorých Ankara priamo pomáhala zásobovať militantov v boji proti Kurdom a prezidentovi Asadovi. Problém navyše predstavuje aj to, že veľká časť nelegálne vyťaženej ropy, s ktorou Islamský štát obchoduje, prechádza práve cez Turecko.
     
    Navyše sú tu aj správy o tom, že Ankara zneužíva utečeneckú krízu na to, aby vydierala Európsku úniu. Médiami preletelo viacero informácií o tom, že Turci púšťajú utečencov na Západ vedome a nielen preto, aby sa ich zbavili. Je tu ešte jeden dôvod a tým sú finančné prostriedky, ale najmä politické ústupky zo strany Bruselu, od ktorého Ankara požaduje výnimky pri plnení podmienok členstva v Európskej únii.
     
    - Reklama -