Tunisko: Džihádistov odsúdili na doživotie za útoky na turistov z roku 2015

    0
    Záchranári privážajú zraneného policajného dôstojníka do nemocnice Charles Nicoles po streľbe v múzeu Bárdú v Tunise 18. marca 2015. (Autor: TASR)

    Vo veci úzko prepojených útokov, ktoré sa odohrali niekoľko mesiacov po sebe v hlavnom meste Tunis a plážovom stredisku Marsá al-Kantáwí, boli vedené dva samostatné procesy. Niektorí z obvinených vyviazli s miernejšími trestami, a to v rozsahu 6-16 rokov odňatia slobody, uviedol hovorca prokuratúry Sufján Slítí.

    Pri masakre v múzeu Bárdú (Bardo) v Tunise z marca 2015 mladí tuniskí džihádisti zastreli 21 zahraničných turistov a jedného policajta. V júni 2015 potom nasledoval útok v hoteli Riu Imperial Marhaba v obľúbenom letovisku Marsá al-Kantáwí (Port El-Kantaoui) neďaleko mesta Súsa, kde prišlo o život 38 turistov, väčšinou Britov. K obom útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

    V procesoch vystupovali desiatky obžalovaných, mnohých z nich však zbavili obvinení. Troch obžalovaných odsúdili na doživotie za streľbu v múzeu, ďalších štyroch za neskoršie vraždenie v Marsá al-Kantáwí. Prokuratúra v oboch prípadoch avizovala podanie odvolaní.

    Viacerí obžalovaní tvrdili, že hlavným organizátorom útokov bol muž identifikovaný ako Šamsaddín Sandí, ktoré sa nepodarilo zadržať. Podľa tuniských médií Sandí vo februári 2016 prišiel o život pri americkom nálete v susednej Líbyi, čo však doposiaľ nebolo potvrdené.

    Medzi súdenými osobami boli aj šiesti príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorým kládli za vinu, že počas útoku v Marsá al-Kantáwí neposkytli pomoc ľuďom v nebezpečenstve. Pozostalí po obetiach útokov z Francúzska a Belgicka sledovali pojednávanie prostredníctvom videoprenosu.

    Okrem mnohých obetí na životoch mali útoky z roku 2015 zničujúci vplyv na cestovný ruch, ktorý je pre Tunisko životne dôležitý.

    - Reklama -