Tu sa kradne v súlade so zákonom, tvrdí Sulík. Môžete vyskakovať len do výšky svojho mandátu, kontruje Danko. Čo ešte odznelo v televíznej diskusii?

    0
    Richard Sulík, predseda SaS (Autor: SITA)

     “Tu sa totiž kradne v súlade so zákonom. Aj keď zmeníte zákony, ale títo ľudia tam ostanú, nič sa nezmení,“ vyhlásil. Minister za Smer-SD Marek Maďarič v tejto súvislosti zdôraznil, že nová koalícia jasne deklarovala vôľu bojovať proti korupcii, pričom nositeľkou systémových opatrení by mal byť nový minister spravodlivosti, ktorým by sa mala stať Lucia Žitňanská zo strany Most-Híd. Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko povedal, že ani jeho strana si na poste ministra vnútra neželela Kaliňáka, presadiť v rokovaniach sa jej to však nepodarilo. „Môžete vyskakovať len do výšky svojho mandátu,“ uviedol a zdôraznil, že SNS bude presadzovať skôr striktné systémové zmeny.

    Čo sa týka programových priorít v oblasti daní, zamestnanosti či sociálnych vecí, ktoré prijala rodiaca sa koalícia Smeru-SD, SNS, Siete a Mostu-Híd, Sulík aj Matovič to považujú za dobrý plán, avšak až konkrétne opatrenia ukážu, či to nová koalícia myslí vážne. „Budeme razantnou opozíciou, spolu máme 40 poslancov. Voliči dali opozícii silný mandát,“ vyhlásil Matovič s tým, že opozícia by mala mať v rukách všetky kontrolné orgány. SaS podľa Sulíka podporí v parlamente všetky dobré vládne návrhy, od vládnej koalície však očakáva to isté v prípade opozičných návrhov. Líder SNS Danko považuje schválené priority za kompromis, od ktorého ľudia očakávajú konkrétne výsledky. „Uvidíme, ako to bude v praxi, budeme na to dozerať,“ vyhlásil Danko. Maďarič ani Danko nechceli prezradiť nominácie na jednotlivých ministrov s tým, že ich musí schváliť predsedníctvo jednotlivých strán.

    Politici sa vrátili aj k výsledkom nedávnych parlamentných volieb, ktoré boli podľa Maďariča prekvapivé, no dali signál, že voliči si želajú širokú spoluprácu strán. Negatívne preto hodnotí neochotu niektorých rešpektovať tieto výsledky i zvolávanie protestov, čo podľa neho vedie „k majdanizácii pomerov“. To, že Most-Híd a SNS budú v jednej vláde považuje za fantastické, Matovič, naopak, to pokladá za zradu voličov zo strany Bélu Bugára. V súvislosti so vznikom novej ľavicovo-pravicovej koalície Danko vyhlásil, že takéto zoskupenia sú bežné aj v iných európskych demokraciách, za dôležité však považuje, že sa dokázali dohodnúť v záujme vytvorenia funkčného štátu. Žiadna vláda na čele so Smerom-SD však nemôže podľa Matoviča Slovensku pomôcť, pretože Smer je podľa neho „mafia, ktorá systematicky rozkráda štát“.

    - Reklama -