Tsiprasova prehra. Voľby v Grécku podľa odhadov vyhrala opozičná Nová demokracia

    0
    Líder konzervatívnej strany Nová demokracia Kyriakos Mitsotakis vhadzuje hlasovací lístok počas predčasných parlamentných volieb 7. júla 2019 v Aténach (Autor: TASR)

    Kombinovaný prieskum hlavných televíznych staníc v Grécku ukázal, že Nová demokracia získala približne 40 percent hlasov, zatiaľ čo vládnuca strana Syriza (Koalícia radikálnej ľavice) premiéra Alexisa Tsiprasa 28,5 percenta.

    Voľby sa konali o tri mesiace skôr, ako boli pôvodne plánované. Právo voliť v týchto voľbách malo takmer desať miliónov občanov krajiny.

    Boli to prvé parlamentné voľby od ukončenia medzinárodných záchranných programov. Konali sa v čase, keď sa Grécko postupne dostáva z hlbokej, takmer desaťročnej finančnej krízy, ktorá spôsobila prudký nárast nezamestnanosti a chudoby a zníženie HDP krajiny o štvrtinu.

    Grécko bolo až do minulého leta závislé od programov medzinárodnej pomoci. Muselo zaviesť prísne reformy vrátane masívnych škrtov v oblasti výdavkov a zvyšovania daní, aby sa tak kvalifikovalo na záchranné pôžičky.

     

    - Reklama -