Trumpov razantný nástup: Pustil sa do Obamových reforiem, zacielil na teroristov a na obchodných dohodách nenechal suchú nitku. Ale chystá toho oveľa viac

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Donald Trump prisľúbil, že ako šéf Bieleho domu sa postará o zrušenie a nahradenie reformy zdravotníctva, ktorú horko-ťažko presadil Barack Obama. Tento krok nový prezident USA zatiaľ čiastočne aj splnil. Trump už požiadal Kongres, aby pripravil zákon, ktorý nahradí takzvanú Obamacare, teda systém zdravotnej starostlivosti zavedený jeho predchodcom. 
     
    Trump požiadal o „promptné zrušenie“ Obamovej reformy zdravotníctva, ale zároveň ponechal rezortu zdravotníctva a ďalším federálnym agentúram možnosť pozdržať zákon v prípade, ak by predstavoval finančnú záťaž pre daný štát, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti alebo amerických občanov. 
     
    Ďalším veľkým krokom prvého dňa v Oválnej pracovni bolo pre Donalda Trumpa zastavenie prijímania federálnych zamestnancov takmer vo všetkých sférach štátnej správy. Výnimku majú v tomto prípade úrady verejnej bezpečnosti, ochrany zdravia a pozastavenie prijímania nových zamestnancov sa netýka ani armády. To je tiež jeden z kampaňových sľubov, ktoré Trump naplnil. 

    Plní sľuby pomalšie, ako sa čakalo 

    Globálnou politikou otriaslo Trumpovo rozhodnutie odstúpiť od Trans Pacifického partnerstva (TPP). Ide o dohodu, na ktorej Obamova administratíva pracovala v snahe nadviazať užšie obchodné vzťahy s dvanástimi krajinami Ázie. 
     
    Obchodu sa týka aj ďalšie opatrenie, ktoré začal nový šéf Bieleho domu riešiť okamžite po nástupe do funkcie. Trumpovi poradcovia v rokovaniach s kolegami z Kanady a Mexika jasne uviedli, že majú v úmysle prehodnotiť dohodu NAFTA (North American Free Trade Agreement) a vyrokovať nové podmienky. Žiadne formálne kroky však Trumpov kabinet zatiaľ neurobil.  
     
    Ďalším zo sľubov z drsnej predvolebnej kampane, na ktorom začala Trumpova administratíva pracovať, je zmena boja proti terorizmu. Prezident pôvodne sľuboval, že generáli budú mať po nástupe mesiac, aby mu predostreli nový plán na likvidáciu teroristov z Islamského štátu. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer informoval, že prezident bude v rokovaniach o tejto problematike pokračovať ešte tento týždeň. 
     
    Portál denníka the Time pripomína, že je tu viacero sľubov, ktoré Trump chcel naplniť hneď prvý deň v úrade, ale nepodarilo sa mu to a zmeny sa dejú v oveľa pomalšom tempe, ako predpovedali katastrofické scenáre odporcov novozvoleného prezidenta. 

    Maximalizovať efekt

    Biely dom však tvrdí, že všetko ide podľa plánov prezidenta a nie všetky bolo možné a potrebné urobiť hneď prvý deň v úrade. „Ak by sme všetky (zmeny) vydali v jeden deň, stratili by sa v éteri,“ vysvetlil postupné kroky prezidenta hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Trump a jeho poradcovia chcú vraj prehodnotiť rýchlosť prijímania zmien z politických dôvodov. 
     
    V rade sľubovaných opatrení čaká ešte zastavenie dotácií pre takzvané „azylové mestá“ (sanctuary cities), v ktorých úrady tolerujú pobyt ilegálnych migrantov v štáte napriek tomu, že im to nedovoľujú federálne zákony.
     
    Starostovia miest ako napríklad Los Angeles, Chicago, San Francisco, Seattle či New York vlani otvorene avizovali, že budú proti snahám deportovať tých migrantov, ktorí prišli do USA bez platných dokladov. Práve deportácia takmer dvoch miliónov ilegálnych migrantov obvinených z kriminálnych činov je ďalším zo zatiaľ nenaplnených sľubov Donalda Trumpa.
     
    V pláne je navyše rušenie víz pre občanov tých krajín, ktoré si odmietnu prevziať deportovaných občanov. Aspoň tak to sľuboval v kampani Trump, ktorý chce vraj pristúpiť aj k zrušeniu dvoch amnestií Baracka Obamu. Tie sú podľa nového prezidenta ilegálne. 

    Aké zmeny ešte čakať

    Na zozname predvolebných sľubov Donalda Trumpa je aj „okamžité zastavenie programu pre sýrskych utečencov“ a zastavenie imigrácie z „regiónov náchylných na terorizmus“, kde prezident naráža na americkú legislatívu. 
     
    Za vlády republikánskeho prezidenta, ktorý nemal doposiaľ žiadne skúsenosti s politikou, sa zmien pravdepodobne dočká aj samotný Biely dom. Trump totiž chce, aby sa členovia administratívy Bieleho domu a Kongresu nemohli najmenej päť rokov po odchode z funkcie zaoberať vládnym lobingom. V prípade lobovania pre vlády cudzích krajín má tento zákaz platiť doživotne. 
     
    V hre sú dokonca aj limity na funkčné obdobia pre všetkých členov Kongresu USA. Takéto zmeny si však budú údajne vyžadovať dodatok k ústave. Trump podľa vlastných sľubov plánuje zakázať zahraničným lobistom získavanie finančných prostriedkov na podporu strán vo voľbách. 
     
    - Reklama -