Trumpa celý svet nenávidí, ja si však myslím, že je skvelý. Amerika prekvitá, konštatuje známy umelec

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Kristian Kodet je milovníkom starožitností, ktoré, ako sám hovorí, majú nielen históriu, ale aj dušu. O svoju záľubu sa teraz rozhodol podeliť aj s ostatnými. V jeho novej galérii a antiku na táborskom Žižkovom námestí uvidia návštevníci nielen Kodetove grafiky a obrazy, ale tiež napríklad rôzne starožitné sošky, ťažidlá, formy na bábovky a ďalšie zaujímavé kúsky.
     
    Pri slávnostnom otvorení prehovoril Kristian Kodet pre ParlamentníListy.cz o prezidentovi Spojených štátov a Amerike, kde sa známy maliar každoročne s rodinou niekoľko mesiacov zdržiaval. „Trump je úžasný prezident,“ netají sympatie k Donaldovi. A hneď vysvetľuje. „Páči sa mi, že je vecný. Musím povedať, že robí pre Američanov jednu dobrú vec za druhou,“ hovorí Kristian Kodet s tým, že on sám tiež Donalda Trumpa volil.

    Kodet: Kým tam bude Trump, bude to dobré

    Kristian Kodet má so svojou rodinou v Amerike druhý domov. Časť roka tak žije v Prahe a na juhu Čiech, kde má faru a najnovšie aj galériu a antik, a časť práve v Amerike. Život tam si teraz pochvaľuje. „Amerika prekvitá. A kým tam bude Trump, bude to, myslím, dobré,“ myslí si Kristian Kodet.
     
    Naopak na predchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu, taký dobrý názor maliar nemá. „Urobil veľa vecí, ktoré sa teraz musia napravovať. Napríklad týkajúce sa zdravotníctva,“ vysvetľuje Kodet. „Viete, Trumpa celý svet nenávidí, no ja si myslím, že je skvelý,“ dodáva maliar.
     
    Nastálo sa do Ameriky vraj ale Kodet rozhodne nechystá. „To určite nie, ja som doma v Čechách. Do Ameriky chodíme na zimu, je tam teplo, príjemne, sú tam milí ľudia,“ vysvetľuje.

    Je to varovanie

    Pre ParlamentníListy.cz sa maliar vyjadril aj k odvetnému útoku zo strany Ameriky, Francúzska a Británie na Sýriu, ku ktorému došlo po udalostiach v meste Dúma. „No tak museli to kvôli tým chemickým zbraniam urobiť. Zasiahli tam, ale nikoho nepoškodili. Je to však varovanie. Nielen to, že ide o Sýriu, ale kdekoľvek na svete by to neprešlo,“ hovorí Kodet.
     
    Kristian Kodet emigroval do USA v roku 1979. V roku 1990 sa potom vrátil späť domov. Jeden z jeho obrazov dodnes visí v Bielom dome. Maliar tiež na svojej prvomájovej akcii v Tábore prezradil, ako sa jeho dielo do sídla amerických prezidentov vlastne dostalo. „Vtedy som vystavoval na Manhattane. Prišli nákupcovia z Bieleho domu, moje obrazy nafotili a ukázali to pánovi prezidentovi Reaganovi. Ten si vybral anjela, ktorý symbolizuje slobodu,“ povedal maliar, ktorý na júl chystá pri príležitosti svojich 70. narodenín veľkú výstavu v Prahe.
     
    autor: David Hora
     
    - Reklama -