Trump že tlačí Európu do mojich rúk? Ukrajinci a Rusi sú jeden národ, ktorý má spoločnú minulosť a budúcnosť, vyhlásil v televíznej šou Putin

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    V každoročnom televíznom programe s názvom “Priama linka s Vladimirom Putinom”, v ktorom odpovedal na otázky verejnosti, reagoval aj na otázku ohľadom možnej tretej svetovej vojny. Uviedol, že takýto konflikt by mala odvrátiť predstava jadrovej vojny.

    Neoprávnené sankcie

    Ruský prezident tiež označil nové americké clá uvalené na dlhoročných spojencov za neoprávnené sankcie. Agentúra AP pripomína, že prezident USA Donald Trump rozhneval Kanadu a ďalších svojich spojencov uvalením ciel na dovoz ocele a hliníka a pohrozil, že to isté sa môže týkať aj dovážaných áut a nákladných vozidiel.

    Putin označil tento krok za “sankcie” a konštatoval, že krajiny, ktoré uvalili sankčné opatrenia na Rusko za anexiu Krymu, teraz pocítia, aké to je na vlastnej koži. “Anektovali Krym?” spýtal sa ruský prezident s odkazom na Kanadu a Mexiko.

    Na otázku, aký najlepší vtip počul v nedávnej dobe, uviedol, že to bolo niečo, čo čítal v nemeckých médiách o Trumpovi, ktorý “tlačí Európu do Putinových rúk”. Spomenul tiež správy o ruskom zasahovaní do amerických prezidentských volieb v roku 2016, pričom by bolo podľa neho “zábavné”, keby sa obe tieto tvrdenia skombinovali. Obe uvedené obvinenia sú “úplný nezmysel a môžu sa označiť na vtip”, uviedol Putin.

    Rusko a Ukrajina

    Ruský prezident Putin označil etnických Ukrajincov a Rusov za jeden národ, ktorý má spoločnú minulosť i budúcnosť.

    “Vždy som považoval Ukrajinu za bratskú krajinu a považujem Ukrajincov a Rusov za v podstate jeden národ. Máme spoločnú minulosť a som si istý, že napriek akýmkoľvek súčasným tragédiám máme aj spoločnú budúcnosť,” uviedol šéf Kremľa, ktorého citovala agentúra TASS.

    Rusko neplánuje stiahnuť všetky svoje jednotky zo Sýrie 

    “Rusko v tejto chvíli neplánuje stiahnuť všetky svoje jednotky” a v Sýrii ich ponechá, “kým to bude pre Rusko prospešné.” Podľa agentúry DPA to povedal ruský prezident Putin vo svojej každoročnej televíznej šou.

    Rusko spustilo svoje vojenské operácie v Sýrii v roku 2015 a pomohlo tak obrátiť priebeh tamojšej občianskej vojny v prospech režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý Moskva podporuje. Putin vlani v decembri oznámil, že Rusko svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii obmedzí.

    Vladimir Putin zároveň zdôraznil, že na ruskej leteckej základni Humajmím a námornej základni v Tartúse, ktoré sú pre Sýriu dôležité, nie sú nijaké stále prevádzky, takže ak to bude nutné, môže Rusko svoje jednotky odtiaľ rýchlo stiahnuť.

    Moskva vyslala do Sýrie bližšie nešpecifikovaný počet svojich vojenských poradcov, pilotov, technikov a príslušníkov vojenskej polície.

    Keby boli otrávení novičokom, neprežili by

    Putin sa vyjadril aj ku kauze Sergeja Skripaľa. Podľa vlastných slov si nemyslí, že tento bývalý ruský agent a jeho dcéra boli otrávení bojovou látkou novičok, keďže útok prežili. Putin príčinu tohto incidentu nechcel komentovať a dodal, že Rusko sa stále snaží o konzulárny prístup ku Skripaľovcom a vyšetrovacím spisom.

    Boja proti chudobe a zoštíhlenie daňového systému

    Putin vyjadril dôveru v rast národného hospodárstva. Putin, ktorý si podľa agentúry DPA vybudoval povesť garanta stability krajiny, oznámil, že ekonomika Ruskej federácie sa dostala z dlhoročného poklesu.

    Ďalej uviedol, že vláda sa bude v rámci boja proti chudobe usilovať o zoštíhlenie daňového systému. Dodal, že jedným z cieľov jeho štvrtého prezidentského mandátu, ktorého sa ujal pred mesiacom, je znížiť na polovicu počet Rusov žijúcich pod hranicou chudoby. Túto skupinu v súčasnosti tvorí 20 miliónov ľudí.

    Ruská vláda bude na príslušné opatrenia potrebovať v prepočte 129 miliárd dolárov. Pripomenul, že hrubý domáci produkt Ruska je aktuálne o 1,5 percenta vyšší než pred rokom. Prezident to označil za mierny nárast, avšak podľa vlastných slov si je istý, že tento rast je udržateľný a v najbližšom období je zaručený.

    Šéf Kremľa v programe s názvom “Priama linka s Vladimirom Putinom” začal odpovedať na otázky verejnosti o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ). Šou sa vysiela pravidelne od roku 2001 okrem rokov 2004 a 2012. Hlava štátu v nej obšírne odpovedá na otázky kladené telefonicky alebo zasielané e-mailom a SMS správami.

    Program zvyčajne trvá niekoľko hodín, pričom väčšina otázok sa týka domácich ekonomických a sociálnych záležitostí, ako je príjem, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie, ochrana životného prostredia či doprava. Putin už absolvoval tento maratón otázok jedenásťkrát ako prezident a štyrikrát ako premiér.

     

    - Reklama -