Trump zaútočil: Obama založil Islamský štát

    0
    Trump na Floride vytiahol zbrane ťažkého kalibru. Viackrát v príhovore použil Obamovo prostredné meno Hussein vo chvíľach, keď hovoril o nepokojoch na Blízkom východe spôsobených radikálnymi moslimami. „Viete, oni (IS) v mnohých ohľadoch uctievajú prezidenta Obamu,“ uviedol republikánsky kandidát na post prezidenta USA vo Fort Lauderdale na juhu Floridy. 
     
    Aj Florida patrí medzi jedenásť amerických štátov, ktoré v prezidentských voľbách patria medzi rozhodujúce a víťazstvo jedného z kandidátov vo väčšine z nich bude podľa portálu denníka Politico znamenať aj miesto v Bielom dome. Trump v tomto pobrežnom štáte preto zaútočil na demokratického prezidenta tak tvrdo, ako vedel. 
     
    Nestačilo, že Trump verejne obvinil prezidenta Baracka Obamu zo zodpovednosti za vznik teroristickej organizácie. Republikán svoje tvrdenie pre istotu zopakoval, a to hneď trikrát. „On (Obama) je zakladateľ IS. On je zakladateľ, on založil IS,“ vyhlásil Trump. Za svoje slová zožal republikán vo Fort Lauderdale na Floride nadšený potlesk svojich priaznivcov. 

    Nič nové na svete…

    Trumpov útok na Baracka Obamu nie je však žiadnou novinkou, aj keď takto ďaleko doposiaľ republikán nikdy nezašiel. Už v minulosti však viackrát obvinil nielen šéfa Bieleho domu, ale aj svoju súperku a kandidátku demokratov Hillary Clintonovú z toho, že pomohli vytvoriť globálnu teroristickú organizáciu, akou je v súčasnosti Islamský štát. 
     
    Podľa republikána sú Clintonová s Obamom zodpovední za vytvorenie „mocenského vákua v Iraku“, ktoré následne pomohlo vzniku IS na Blízkom východe. 
     
    Kritike podrobil Trump aj oznámenie Baracka Obamu o stiahnutí amerických vojsk z Iraku. Práve tento krok sa podľa neho stal živnou pôdou pre militantov z IS, ktorí túto správu využili, aby sa ujali kontroly nad územiami v Iraku aj Sýrii. Biely dom vyjadrenia republikánskeho kandidáta na funkciu prezidenta USA nijako nekomentoval. 
     
    Obama však nie je jediný, kto podľa Trumpa nesie zodpovednosť za vznik Islamského štátu. „Povedal by som, že spoluzakladateľkou (IS) by mohla byť nečestná Hillary Clintonová,“ uviedol republikán. Dav jeho priaznivcov vykrikoval počas prejavu obscénnosti na adresu bývalej šéfky americkej diplomacie a vyzýval na jej uväznenie. Niet sa čo čudovať, keď Trump len nedávno nepriamo vyzval priaznivcov strelných zbraní, aby Clintonovú odstránili, lebo chce podľa neho meniť druhý dodatok ústavy, ktorý Američanom zaručuje právo vlastniť strelné zbrane. 
     
     
    - Reklama -