Trump vychválil Vietnam aj Severnú Kóreu. Vôbec nešetril superlatívmi

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Americký prezident Donald Trump v stredu vyhlásil, že Vietnam je dobrým príkladom pre Severnú Kóreu, čo sa týka hospodárskeho rozvoja. Šéf Bieleho domu to vyhlásil v Hanoji na stretnutí s vietnamským prezidentom Nguyenom Phuom Trongom pred svojou druhou schôdzkou so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

    Trump podľa agentúry Jonhap poďakoval Trongovi za to, že dejiskom summitu s Kimom môže byť práve Vietnam, ktorý je príkladom, čo sa môže dosiahnuť pomocou “dobrého myslenia”. Americký prezident sa predtým na Twitteri vyjadril, že Severná Kórea má ekonomický potenciál, aký v dejinách dosiaľ takmer nemal obdobu, ak sa vzdá vývoja jadrových zbraní. “Potenciál je ÚCHVATNÝ, skvelá príležitosť, takmer ako žiadna iná v histórii, pre môjho priateľa Kim Čong-una,” napísal len niekoľko hodín pred tým, ako sa mal vo vietnamskom hlavnom meste stretnúť s Kimom.

    Vo svojom príspevku okrem toho Trump vychválil Vietnam, ktorý podľa jeho slov prosperuje “ako len máloktoré miesto” na svete, a dodal, že “Severná Kórea by na tom bola rovnako, a to veľmi skoro, ak by pristúpila k denuklearizácii”, cituje ho agentúra DPA.

    Trump aj Kim dorazili do Hanoja v utorok. Na stredu majú naplánované rozhovory medzi štyrmi očami a následne spoločnú večeru. Vo štvrtok majú pokračovať v ďalších rozhovoroch o denuklearizácii Kórejského polostrova. Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

    - Reklama -