Trump vraj pripravil Georga Sorosa o miliardu dolárov. Príde pomsta od neziskoviek?

    0

    Ako píše americký denník The Wall Street Journal, vzhľadom na otrasy na akciových trhoch po víťazstve Donalda Trumpa prišiel Soros o takmer miliardu dolárov. Hoci sa jeho čisté imanie odhaduje na asi 25 miliárd dolárov, napriek tomu je aj pre neho taká strata citeľná. Soros dlhodobo financuje amerických demokratov a v prezidentskej kampani finančne podporoval aj priamo Hillary Clintonovú, s ktorou sa osobne pozná mnoho rokov.

    Soros a Clintonová sa v minulých rokoch pravidelne stretávali a v čase svojho pôsobenia na čele amerického ministerstva zahraničia s ním dokonca neúspešná prezidentská kandidátka konzultovala kľúčové otázky, ktoré v tom čase riešila. Soros sa tak podľa uniknutej e-mailovej korešpondencie radil s Clintonovou, koho má menovať ako sprostredkovateľa pre urovnanie vypätej politickej situácie v Albánsku. Neskôr demokrati sa Sorosom konzultovali situáciu na Ukrajine aj migračnú krízu.

    Aj keby azda demokrati so všetkými názormi Sorosa nesúhlasili, nemali inú možnosť. Za posledné roky daroval Soros ich strane desiatky miliónov dolárov a podporu im zabezpečoval tiež prostredníctvom svojich neziskových organizácií. Ako uviedol server Politico, len v priebehu prezidentskej kampane poslal Soros na účet Demokratickej strany celých 25 miliónov dolárov. Napriek tomu ani tieto obrovské sumy k víťazstvu Clintonovej neviedli.

    Soros si teda navyše musí odpočítať aj spomínanú miliardu dolárov, o ktorú prišiel tiež v dôsledku neúspechu Clintonovej. Ako navyše tento týždeň informoval server PL, maďarská vláda teraz uvažuje, že by z krajiny vypovedala všetky neziskové organizácie financované maďarským rodákom Sorosom, ktorý z nej utiekol v roku 1956 cez okupáciu sovietskymi a maďarskými komunistami.

    Osemdesiatšesťročného miliardára často obviňujú, že prostredníctvom svojej nadácie Open Society Fund ovplyvňuje dianie nielen v Spojených štátoch, ale aj v desiatkach krajín sveta, kde pobočky OSF pôsobia. Vzhľadom ns to, že republikáni teraz ovládajú Biely dom, Kongres aj Senát, však budú možnosti “sivej eminencie” Sorosa značne obmedzené. A to sa netýka vzhľadom na odklon európskych voličov od Európskej únie a ním podporovaných politikov len amerického kontinentu.

    George Soros neváha využiť svoje neziskovky na politické ciele a presvedčil sa o tom aj sám Trump. Protesty v amerických mestách po jeho novembrovom zvolení, pri ktorých došlo k pouličným nepokojom, pálenie jeho podobizní a vandalizmus, organizovala organizácia MoveOn, za ktorou stojí práve Sorosova Open Society Fund. Pri tej príležitosti sa zistilo, že rovnaká organizácia organizovala aj narušovanie Trumpových mítingov pred voľbami.

    - Reklama -