Trump v Jeruzaleme: Slovo Izrael na schôdzke s ruskými diplomatmi nepadlo

    0
    Donald Trump reční počas uvítacieho ceremoniálu, uprostred mu tlieska izraelský prezident Rueven Rivlin a vpravo izraelský premiér Benjamin Netanyahu 22. mája 2017 v Tel Avive (Autor: TASR)

    “Dali sme im záchranné lano, dali sme im bohatstvo a prosperitu a tiež schopnosť pokračovať v terore,” povedal dnes na margo zmienenej dohody Trump počas stretnutia s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme.

    Americký prezident zároveň počas tlačovej konferencie s Netanjahuom poprel, že by sa na svojich nedávnych schôdzkach s ruskými diplomatmi hovoril o Izraeli.

    “Nikdy som (počas tohto rozhovoru) slovo či meno Izrael nezmienil,” reagoval dnes Trump na otázky novinárov.

    “Všetci tvrdia, že som to spravil, takže ďalší príbeh máte (podaný) zle. Nikdy som nezmienil slovo Izrael,” dodal.

    Nedávne stretnutie Trumpa s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom v Bielom dome vyvolalo kontroverzie. Bezprostredne po ňom sa totiž objavili správy, že americký prezident svojim hosťom vyzradil citlivé informácie. Podľa denníka New York Times pritom tieto tajné informácie poskytol Spojeným štátom práve Izrael.

    Trump na zmienenej schôdzke s Lavrovom a Kisľakom údajne hovoril o teroristickej hrozbe zo strany Islamského štátu (IS) vzťahujúcej sa na použitie laptopov na palubách lietadiel. Malo ísť pritom o také citlivé údaje, že detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády.

    Samotný americký prezident v reakcii na medializované správy priznal, že vysokopostaveným ruským predstaviteľom počas stretnutia prezradil “skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky”.

    - Reklama -