Trump uviedol, že vzťahy USA s KĽDR sa výrazne zlepšili. Preto sa zrejme čoskoro opäť stretne s Kim Čong-unom

    0
    Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un (Autor: TASR)

    V rámci svojho druhého vystúpenia na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, kde predniesol prejav na podujatí venovanom globálnemu boju proti drogám, Trump uviedol, že vzťahy USA s KĽDR, ktorej lídra pred rokom nazýval “raketovým mužíčkom”, sa výrazne zlepšili.

    “Bol to iný svet. Boli to nebezpečné časy. Medzitým prešiel rok a časy sa výrazne zmenili,” povedal americký prezident. 

    Trump dodal, že americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo dopracúva detaily druhého americko-severokórejského summitu, o ktorého konanie požiadal tento mesiac listom Kim Čong-un. 

    Trump sa ešte v pondelok stretne s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Témou ich rozhovoru budú s najväčšou pravdepodobnosťou vzťahy so Severnou Kóreou a obchodné vzťahy medzi USA a Južnou Kóreou. Podľa AP by mal juhokórejský prezident doručiť Trumpovi osobný list od Kima, ktorý mu severokórejský vodca odovzdal na minulotýždňovom summite oboch Kóreí.

    Na summite v Singapure, ktorý sa uskutočnil 12. júna, sa Trump a Kim Čong-un dohodli, že budú za bližšie nešpecifikovaných podmienok spolupracovať na likvidácii jadrových zbraní na Kórejskom polostrove. Americký prezident označil singapurský summit za úspech a zašiel až tak ďaleko, že vyhlásil, že Severná Kórea už nepredstavuje jadrovú hrozbu.

    - Reklama -