Trump si vyberá najbližších spolupracovníkov. Sú tam aj mená, ktoré vzbudzujú obavy

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Donaldovi Trumpovi budú v plnení predvolebných sľubov pomáhať ľudia, ktorých si vyberá už teraz, takmer dva mesiace pred samotnou inauguráciou. Už teraz je jasné, že jeho hlavným stratégom bude Stephen K. Bannon, ktorý šéfoval jeho predvolebnej kampani a predtým viedol konzervatívny portál Breitbart. Ten liberáli vinia zo šírenia rasistických a antiimigračných názorov.

    Jasné je aj to, že novým poradcom pre národnú bezpečnosť bude v Trumpovej administratíve generálmajor a bývalý veliteľ DIA (Defense Intelligence Agency) Michael T. Flynn. Aj v súvislosti s týmto mužom panujú obavy liberálnej časti americkej verejnosti z toho, že bude Trumpova politika namierená proti migrantom a moslimom. Flynn, ktorý Trumpa počas kampane otvorene podporoval, čelil viackrát kritike amerických médií za jeho varovania pred hrozbami, ktoré podľa neho predstavujú islamisti.

    Agende Bieleho domu má šéfovať Reince Priebus, ktorého si Trump vybral do tímu 13. novembra, v rovnaký deň ako Bannona. Je to práve Priebus, kto bude riešiť väčšinu záležitostí takzvaného Západného krídla, keďže Trump s veľkou politikou žiadne skúsenosti nemá.

    Začiatkom tohto týždňa Donald Trump oznámil mená ďalších členov svojho budúceho kabinetu. Všetkých nominovaných musí schváliť Senát USA. To by však nemal byť problém, pretože republikáni si v ňom po voľbách udržali väčšinu. V utorok Trumpov tím oznámil navrhované mená nových šéfov rezortov zdravotníctva a dopravy.

    Nie všetci sú však nadšení z výberu, ktorý republikán urobil. Panujú totiž obavy zo zrušenia reforiem v zdravotníctve, ale aj z prípadných zmien v školstve aj ďalších  rezortoch.

    Trumpovi ministri

    Najväčšie obavy majú Američania, ktorí nevolili Trumpa, z toho, že dôjde k sľubovanému zrušeniu reforiem zdravotníctva ťažko vybojovaných vládou Baracka Obamu. Stať sa to môže, keďže na čelo ministerstva zdravotníctva sa postaví Tom Price. Republikánsky kongresman a bývalý ortopéd je známy svojím odporom voči zákonu o dostupnej zdravotnej starostlivosti a tvrdí, že bráni pacientom aj lekárom, aby robili rozhodnutia ohľadne zdravia.

    Je to práve Tom Price, kto chce navzdory odporu časti americkej verejnosti presadiť okresávanie programov Medicare aj Medicaid a vlani hovoril v Kongrese aj o radikálnych zmenách sociálneho systému, ktorých sa boja najmä chudobnejší Američania.

    Podobne ako v prípade zdravotníctva sa odporcovia Donalda J. Trumpa hrozia tiež toho, čo bude po jeho nástupe do Bieleho domu so školstvom. Aj to bude mať totiž po novom mimoriadne konzervatívne vedenie v podobe Betsy DeVosovej, ktorá plánuje drasticky okresať úradnícky aparát rezortu vzdelávania a preniesť zodpovednosť za výskum, rozvoj a pomoc pri vzdelávaní na vlády jednotlivých amerických štátov.

    DeVosová patrí do rodiny vplyvného podnikateľa a miliardára, ktorého impérium už celé roky patrí k tým najštedrejším darcom a podporovateľom Republikánskej strany. Budúca ministerka školstva USA je súčasťou konzervatívnej hlboko veriacej rodiny a má blízke vzťahy s organizáciou Christian Coalition, ktorá sa zaoberá ochranou náboženských práv.

    O dopravu sa bude v Trumpovej administratíve starať Elaine L. Chaová. Bývalá ministerka práce za vlády prezidenta Georgea Busha bude tentoraz veliť rezortu dopravy a sľubuje, že sa postará o prebudovanie a investície do chátrajúcej cestnej infraštruktúry v USA.

    Vyslankyňou Spojených štátov pri OSN má byť Nikki R. Haleyová. Dcéra migrantov z Indie, ktorá bola spočiatku Trumpovej kampane jeho hlasnou kritičkou, tak bude reprezentovať americké záujmy v Bezpečnostnej rade OSN.

    Rozhodnuté je aj to, kto povedie CIA. Na čelo americkej rozviedky sa postaví bývalý armádny dôstojník a reprezentant štátu Kansas Mike Pompeo. Ide o ostrého kritika Hillary Clintonovej a sedel aj v komisii, ktorá niekdajšiu ministerku zahraničných vecí USA vyšetrovala po útokoch na ambasádu v Líbyi. 

     V najbližších dňoch by malo byť jasné aj to, kto bude ministrom pre výstavbu a mestský rozvoj, ale miesto podľa denníka the New York Times pripadne s najväčšou pravdepodobnosťou Benovi Carsonovi. Ten však už dávnejšie uviedol, že nechce byť súčasťou vlády, a tak nie je jasné, či nomináciu príjme.

    Ministerstvu financií má zase podľa všetkého šéfovať Steven Mnuchin. Za štátne pôžičky, trhy aj dane tak bude zodpovedný bankár, ktorý podľa portálu Vox nemá žiadnu kvalifikáciu na výkon funkcie ministra financií. Mnuchin, ktorý má ako filmový producent dobré kontakty v Hollywoode, bol v minulosti vo vedení spoločnosti Goldman Sachs, spájanej so vznikom finančnej krízy z roku 2008.

    Neisté, ale zaujímavé

    V prípade ministerstiev životného prostredia, energetiky, práce či poľnohospodárstva sa Donlad Trump zatiaľ ešte nerozhodol. Do kresla šéfa rezortu diplomacie by sa však podľa zákulisných informácií mohol dostať napríklad štvorhviezdičkový generál a exriaditeľ CIA David Petraeus. Na post ministra zahraničných vecí zvažuje republikán aj Mitta Romneyho, ktorý v roku 2012 prehral boj o Biely dom proti Barackovi Obamovi.

    Donald Trump sa musí v nasledujúcich týždňoch ešte rozhodnúť, koho posadí na zvyšné ministerstvá. Ešte nie je obsadená obrana, národná bezpečnosť ani vnútro. Do čela posledného z menovaných ministerstiev by sa pritom mohla podľa všetkého postaviť bývalá republikánska guvernérka Aljašky Sarah Palinová. Ministrom vnútra by sa však mohol stať aj miliardár a spoluzakladateľ spoločnosti Lucas Oil Forrest Lucas.

    Neobsadené ešte zostáva ministerstvo pre záležitosti veteránov a nie je jasné ani to, kto bude na čele národnej bezpečnosti. V tomto smere sa skloňuje meno bývalého starostu New Yorku Rudolpha Giulianiho a obchodné záujmy vo svete by mal zase zastupovať niekdajší šéf vedenia oceliarskej spoločnosti Nucor Corporation Dan DiMicco, ktorý je známy kritikou obchodných vzťahov s Čínou a presadzuje v tomto smere prísnejšiu kontrolu.

    - Reklama -