Trump sa múru nevzdá. Ak by sme aj mali zastaviť fungovanie našej vlády, postavíme ho, zastrája sa

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Mexiko patrí medzi krajiny s najvyššou kriminalitou na svete. Musíme mať múr. Mexiko zaň zaplatí preplatením nákladov alebo inak,” napísal v nedeľu Trump na svojom twitterovom účte.

    Mexické ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že Mexiko za žiadnych okolností nezaplatí za múr ani inú fyzickú bariéru na hranici. Dodalo tiež, že kriminalita je problém spoločný pre obe krajiny a je sčasti spôsobená americkým dopytom po mexických narkotikách.

    Jeden z hlavných predvolebných sľubov Trumpa zatiaľ zostáva len sľubom. Šéf Bieleho domu stále nezískal pre svoj plán dostatočnú podporu zákonodarcov a nemá schválený rozpočet na výstavbu.

    V návrhu rozpočtu na budúci rok žiada 2,6 miliardy dolárov na infraštruktúru a technológiu na zabezpečenie hranice. Uplynulý týždeň pohrozil Kongresu, že ak mu ich neodsúhlasí, zablokuje financovanie vlády.

    “Ak by sme aj mali zastaviť fungovanie našej vlády, ten múr postavíme,” vyhlásil Trump na zhromaždení vo Phoenixe.

    Novú dohodu o financovaní vlády musia kongresmani dosiahnuť do konca septembra, keď sa skončí platnosť súčasnej dohody. Tú politici uzavreli koncom apríla len po tom, ako Trump stiahol svoju požiadavku na financovanie múra. V septembri sa o to pokúsi ešte raz.

    “Odvtedy sa prasklina medzi Trumpom a Kongresom – vrátane jeho zjavne mrzutého vzťahu s lídrom väčšiny v Senáte Mitchom McConnellom – len zväčšila,” zhodnotil Trumpove šance denník Washington Post.

    Pomaly to ide aj s obstarávaním firmy na výstavbu múra. Finalisti mali v týchto dňoch už dokončovať výstavbu svojich prototypov múra. Zatiaľ však ani nezačali. Dvaja neúspešní kandidáti sa totiž proti výsledkom výberu odvolali a výstavba prototypov sa posunula na koniec októbra až začiatok novembra.

    - Reklama -