Trump sa múru na hraniciach vzdať nemieni. Ak ho Mexiko odmieta zaplatiť, nech sem prezident ani nejde, vyhlásil razantne

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Spojené štáty majú 60-miliardový obchodný deficit s Mexikom,” argumentoval Trump, ktorého slová zverejnila agentúra Reuters. Ak preto nie je Mexiko ochotné platiť za tento “veľmi potrebný” múr, bolo by lepšie zrušiť nadchádzajúce stretnutie, uzavrel.

    Mexický líder ešte v stredu večer vyhlásil, že odmieta rozhodnutie amerického prezidenta Trumpa postaviť múr na južnej hranici Spojených štátov, a zopakoval, že jeho krajina za tento múr nebude platiť. Peňa Nieto sa tak vyjadril po tom, ako šéf Bieleho domu podpísal v stredu príslušné výkonné nariadenie. “Ľutujem a odmietam rozhodnutie Spojených štátov postaviť tento múr,” povedal mexický prezident.

    Severoamerická dohoda o voľnom obchode (NAFTA) medzi USA a Mexikom bola podľa dnešného vyjadrenia Trumpa na Twitteri “od začiatku jednostranná” a vyústila do “straty obrovského množstva podnikov i pracovných miest”.

    Trump už niekoľkokrát uviedol, že NAFTA v súčasnej podobe nezostane, a v nedeľu oznámil, že čoskoro by USA mali začať s Kanadou a Mexikom rokovať o prehodnotení tejto dohody. Návšteva Peňu Nieta vo Washingtone je naplánovaná na budúci utorok.

    - Reklama -