Trump sa hrá na počestného katolíka a pritom je rozvedený. Ľudia mu neveria, protestujú proti nemu milióny. A poradcu mu vyšetrujú pre styky s Rusmi, durdil sa expert

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    „Mali by sme sa prestať utešovať… Je evidentné, že väčšinu vecí, o ktorých hovoril, chce naplniť. Aj keď sa špekulovalo, čo bude chcieť vlastne urobiť, tak my už vieme, čo chce urobiť,“ začal Anýž. To, že postaví múr, sľuboval už v prvom predvolebnom prejave. „Sme na konci prvého týždňa jeho prezidentovania a hovorí stále o tom istom,“ podotkol hosť.

    Ten múr vraj čiastočne stojí, ale nie je vždy efektívny. „Je otázka, či v tom nebol zámer, lebo sezónni pracovníci z Mexika prichádzali do Kalifornie aj napriek múru – ak sa tam nedostali legálne,“ ponúkol hosť jeden uhol pohľadu. V Kalifornii Mexičania zbierajú pomaranče a vykonávajú aj iné práce, ktoré Američania robiť odmietajú.

    Prvé kroky Donalda Trumpa na medzinárodnej scéne vyvolali roztržku

    „Prvý konkrétny výsledok zahraničnej politiky Donalda Trumpa je roztržka s Mexikom. Spojené štáty sú dôležité, lebo 80 percent mexického exportu mieri do USA. Ale jednoduché to nebude ani pre Spojené štáty. Keby mexická polícia dala ruky preč od kontroly hraníc pred drogovými gangmi, budú mať v USA problém,“ varoval Anýž.

    Trump zároveň sľúbil, že bude chcieť prerokovať zmluvu NAFTA o voľnom obchode medzi Mexikom, USA a Kanadou, lebo chce vrátiť predovšetkým produkciu automobilov späť do USA. Podľa Anýža sa to však Trumpovi nemusí podariť. Okrem toho Trump zrušil obchodnú dohodu USA s ázijskými štátmi, čo nepotešilo Japoncov či Vietnamcov. A Čína obratom oznámila, že je pripravená zaujať pozíciu svetovej ekonomickej veľmoci číslo jeden a uzavrieť s partnermi svoje vlastné obchodné dohody.

    Súčasný 45. prezident USA sa potom jasne postavil proti migrantom, ktorí v USA nelegálne žijú. Mestám, ktoré odmietnu zatknúť nelegálnych migrantov, chce nový prezident zastaviť federálne dotácie. Kalifornia sa však stavia proti tomuto plánu a odkazuje novému šéfovi Bieleho domu, že sa bude pokojne aj súdiť.

    Trump a kresťanstvo? Veď je dvakrát rozvedený. A nielen to…

    Na domácej scéne sa Trump prezentuje ako silne veriaci človek, ktorý je proti potratom. Anýž však Trumpovi neverí, že je taký veriaci, ako tvrdí. Najmä preto, že je dvakrát rozvedený, ale to nie je jediný dôvod. Vzťah k viere Trumpovi skrátka neverí.

    Navyše sa zdá, že svojmu prezidentovi neverí ani mnoho Američanov. Milióny Američanov proti Donaldovi Trumpovi protestovali. Ich hnev sa vraj môže prerodiť do nejakej tvorivej sily. Predovšetkým liberálne think tanky teraz zrejme budú dostávať viac finančných prostriedkov od darcov, a tak budú mať priestor na vytváranie alternatívneho programu Trumpových krokov.

    Za trochu pikantný označil Anýž fakt, že poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn dostáva na stôl citlivé informácie, ale súčasne tohto muža vyšetruje FBI. „Michaela Flynna vyšetrujú za jeho kontakty s Rusmi ešte z decembra, keď sa bavili o tom, aké sankcie asi môžu očakávať,“ pripomenul novinár.

    Trump útočí na médiá zámerne. Vychádza mu to

    Súčasný 45. prezident USA má konečne veľmi špecifický vzťah k médiám. Vníma ich ako protivníka. „Toto je stratégia Trumpovho Bieleho domu. Chce mať médiá za nepriateľa, lebo si myslí, že mu to u jeho voličov prospieva. V predvolebnej kampani sa ukázalo, že má pravdu,“ podotkol analytik. Tú istú taktiku preto zvolil aj po voľbách. „Zatiaľ mu to vychádza,“ doplnil hosť.

    Nakoniec bola reč aj o rokovaní USA a Veľkej Británie. Britská premiérka Theresa Mayová je prvým zahraničným štátnikom, ktorý zavíta do Trumpovho Bieleho domu. „Predpokladám, že výstup z tohto rokovania bude optimistický. Barack Obama hovoril, že Británia sa dostane až na posledné miesto v rade, ak si Briti odhlasujú brexit. Trump sa vyjadruje presne opačne. Briti budú prví,“ dodal Anýž.

    - Reklama -