Trump rozšíril právomoci migračných úradov, neziskovky avizujú právne kroky

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Opatrenie o urýchlenom deportovaní je platné od utorka a môže sa vzťahovať na všetkých ľudí, ktorí sú v krajine nelegálne kratšie než dva roky.

    Predtým bol tento typ deportácie obmedzený len na ľudí zatknutých takmer okamžite po tom, ako prekročili štátne hranice Spojených štátov s Mexikom.

    Dočasný minister pre vnútornú bezpečnosť Kevin McAleenan opatrenie vykreslil ako ďalšiu snahu Trumpovej vlády riešiť “pokračujúcu krízu na južných hraniciach” uvoľnením miest v záchytných centrách a znížením množstva viac než 900.000 nevybavených prípadov na imigračných súdoch.

    Americké úrady podľa AP nemajú priestorové kapacity na zadržiavanie množstva ľudí, ktorých zatknú na hraniciach s Mexikom.

    Pracovníci ministerstva pre vnútornú bezpečnosť budú podľa McAleena migrantov deportovať rýchlejšie než imigračné súdy ministerstva spravodlivosti, kde vyriešenie prípadov môže trvať aj celé roky.

    Americká únia občianskych slobôd (ACLU) a ďalšia nezisková organizácia podporujúca migrantov oznámili, že podniknú právne kroky s cieľom toto opatrenie vlády zablokovať.

    Vláda prezidenta USA Donalda Trumpa minulý týždeň zaviedla nové pravidlo, na základe ktorého migranti stratia nárok na azylovú ochranu, ak na ceste do Spojených štátov prechádzali cez inú krajinu. Proti tomuto opatreniu boli začaté dve právne konania.

    - Reklama -