Trump predstavuje bezpečnostné riziko pre západný svet, tvrdí šéf nemeckej spravodajskej komisie

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Riaditeľ spravodajskej komisie Lischka poukázal na to, že Donald Trump má ako americký prezident prístup k exkluzívnym a veľmi citlivým informáciám vrátane tých, ktoré sa týkajú oblasti boja proti terorizmu. Ak by mal tieto informácie posúvať cudzím vládam, ako sa mu zachce, stal by sa veľkým bezpečnostným rizikom pre celý západný svet, myslí si Lischka. Podľa neho ak sa preukáže, že Trump skutočne prezradil interné informácie amerických spravodajských agentúr, bude to veľmi znepokojujúce.

    Informácie údajne zdieľané na minulotýždňovom stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a veľvyslancom Sergejom Kislyakom údajne dostali americké spravodajské služby na základe dohody o zdieľaní informácií s Izraelom. Škandál pritom prišiel len niekoľko dní predtým, ako má Trump na svojej prvej zahraničnej ceste navštíviť práve Izrael.

    Len niekoľko hodín po tom, ako vrcholní vládni predstavitelia tvrdili, že pôvodná správa Washington Postu o zdieľaní citlivých informácií s Ruskom bola falošná, sám prezident Trump vyhlásil, že má absolútne právo zdieľať skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti s Ruskom.

    Podľa oficiálnych vyjadrení Trumpových blízkych spolupracovníkov informácie, ktoré prezident posunul ruským vládnym predstaviteľom, neboli v žiadnom prípade nevhodné. Opakovane však odmietli potvrdiť, že nešlo ani o informácie podliehajúce utajeniu.

    Nekompetentnosť v Bielom dome

    Spojené štáty majú niekoľko dohôd o zdieľaní spravodajských informácií so svojimi spojencami, vrátane programu Five Eyes s Veľkou Britániou, Kanadou, Austráliou a Novým Zélandom. Podľa republikána Johna McCaina sú v dôsledku tohto incidentu ohrozené aj tieto dohody. Incident totiž pre nich vysiela znepokojivý signál, že by sa podobná situácia mohla v budúcnosti opakovať aj v ich prípade.

    Bohužiaľ, čas, ktorý prezident Trump vynaložil na zdieľanie citlivých tajných informácií s Rusmi, je čas, keď nevenoval pozornosť agresívnemu správaniu Ruska vrátane jeho zasahovania do amerických a európskych volieb, nezákonnej invázie do Ukrajiny, pridruženiu Krymu, jeho ďalším destabilizačným aktivitám v celej Európe a zabíjaniu nevinných civilistov a bombardovaniu nemocníc v Sýrii,“ vyhlásil McCain.

    Steny Hoyer, jeden z najsilnejších demokratov v Snemovni reprezentantov, je presvedčený, že Trump je nebezpečný a incident je jasným príklad nekompetentnosti, chaosu a konfliktu záujmov, ktoré vládnu Bielemu domu.

    Celý článok TU

    - Reklama -