Trump predniesol takmer hodinový prejav a bola to sila: Éra mlátenia prázdnej slamy sa skončila! Zdedili sme bordel. Sadnite si, oni aj tak napíšu…

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)

    Na zhromaždení konzervatívnych aktivistov Conservative Political Action Conference – CPAC 2017 vo Washingtone Donald Trump znovu ukázal, ako dokázal vyhrať voľby. Ďalším 50-minútovým prejavom znova ukázal, že vie upútať pozornosť. Skritizoval svoju niekdajšiu súperku Hillary Clintonovú, prezradil, aký bordel zdedil po Barackovi Obamovi a tradične sa oprel do mainstreamových médií. Znova ich obvinil zo šírenia falošných správ – fake news. “Znalci” len vysávajú ľuďom peniaze. Ó, aké sú tie peniaze skvelé!

    „Je skvelé byť späť v CPAC. Som tu naozaj rád. Mám rád toto miesto,” začal Trump potom, čo utíchol hlasný potlesk. Ste moji priatelia, rád som medzi vás prišiel a prídem aj budúci rok a každý ďalší rok. Budem s CPAC kedykoľvek to bude možné,” uisťoval účastníkov zjazdu v hlavnom meste USA.

    Netrvalo dlho a prišiel útok na médiá. Účastníci akcie by si vraj mali sadnúť alebo médiá zase nebudú hovoriť pravdu. „Nepoctivé médiá povedia, že ma neprivítali veľké ovácie. Viete prečo? Pretože všetci rovno stáli a nikto nesedel, takže ma neprivítali potleskom, počas ktorého by sa všetci ešte len postavili,” vysvetľoval Trump. „Sú hrozní,” udrel prezident USA. A ešte raz požiadal účastníkov, aby si všetci sadli.

    Neskôr zaspomínal na svoj prvý prejav na pôde CPAC asi pred šiestimi rokmi, keď vraj nemal v podstate nič pripravené. Oslovila ho vraj tunajšia atmosféra a odvtedy bol rok čo rok v myšlienkach s účastníkmi. Zmýšľajú vraj ako on, chcú bezpečnejšiu krajinu, chcú lepšiu krajinu. A teraz sa to podľa Trumpa môže podariť, lebo sa prezidentom stal človek, ktorý zdieľa rovnaké hodnoty. Rovnako ako oni chce aj prezident, aby sa Amerika stala znova skvelou.

    „Médiá si nemysleli, že by sme mohli vyhrať. Učenci si nemysleli, že by sme mohli vyhrať. Konzultanti, ktorí vysávajú všetky peniaze – sajú ich toľko – sú tiež skvelí! Lenže oni nie sú takí skvelí v politických odhadoch. Naozaj dobrí sú vo vysávaní peňazí od ľudí. Nemysleli si, že by sme mohli vyhrať, podcenili silu ľudí, ale vy ste im ukázali, že sa pomýlili. Toto je pravda, ktorá vystihuje, čo sa naozaj stalo. Nikdy nepodceňujte dielo ľudí. Nikdy!” burcoval Trump. Doplnil tiež, že nabudúce si experti už dajú pozor.

    Médiá skresľujú moje slová

    Po búrlivom potlesku prišiel ďalší výstrel smerom k médiám. Trump zopakoval, že bojuje proti lživým správam – fake news. „Pred pár dňami som povedal, že falošné správy sú nepriateľom ľudu. A oni sú! Sú nepriateľom ľudu. Nemajú žiadne zdroje, odkiaľ by brali informácie, tak si ich vymyslia, keď žiadne nemajú,” zosilňoval hlas prezident. Pokiaľ by médiá mali písať, že to a to vedia od konkrétneho človeka a nie len z nejakého ´zdroja´, tak by vraj naraz prameň falošných správ vyschol.

    Mnohé médiá podľa neho pracujú nečestne. Ako dôkaz Trump opísal, ako niektoré médiá referovali o jeho prejave na Floride. Ja som povedal, že falošné správy sú proti ľuďom. Falošné správy. Lenže oni vypustili slovo “falošné” a napísali, že som tvrdil, že správy sú proti ľuďom. Ale ja nie som proti médiám. Ja nie som proti tlači. Ja som proti médiám, ktoré šíria falošné správy,” hovoril Trump.

    Nehovoriac o tom, ako podľa Trumpa mnohé médiá nadŕžali pred voľbami Hillary Clintonovej. Stačí si spomenúť, čo predpovedali prieskumy, o ktorých novinári písali, a ako sa voľby naozaj skončili. Tieto prieskumy pomohli vytvoreniu falošného príbehu, v ktorom sa ľuďom na druhej strane naznačovalo, že nemá zmysel hlasovať pre Trumpa. „Proti tomuto systému musíme bojovať. Ale jeho tvorcovia sú veľmi inteligentní, sú prefíkaní a veľmi nečestní,” varoval prezident.

    Lenže tým ani zďaleka neskončil. Pripomenul tiež, že sa médiá často odvolávajú na prvý dodatok Ústavy USA, ktorý okrem iného zaručuje slobodu prejavu a slobodu tlače. „Milujem prvý dodatok. Nikto nemiluje prvý dodatok tak, ako ho milujem ja,” povedal šéf Bieleho domu účastníkom konferencie.” Ale prvý dodatok platí pre všetkých. Môžem ho využívať ja, môžete ho využívať vy. Dáva nám právo hovoriť slobodne. A ja toto právo využívam na to, aby som kritizoval šírenie falošných správ,” pokračoval v kanonáde Trump.

    Keď budú médiá písať pravdu a prestanú pracovať v žolde rôznych záujmových skupín, Trump ich vraj prestane kritizovať. Záujmy tých úzkych skupín, ktoré médiá obhajujú, nie sú v súlade so záujmami občanov. Keď budú médiá informovať pravdivo a budú naozaj zastávať záujmy tejto krajiny, ako je sloboda, bezpečnosť a tak podobne, bude vraj tlač s Trumpom na jednej lodi.

    V mene pracujúcich

    Trump vo svojom prejave spomenul aj ľavicového senátora Bernieho Sandersa, ktorý dokázal uviesť do chodu určité hnutia. Lenže Hillary Clintonová a mašinéria Demokratickej strany ho údajne prevalcovali. Sanders mal pritom podľa Trumpa pravdu, keď tvrdil, že Spojené štáty zväzujú nevýhodné obchodné zmluvy. Podľa prezidenta je potrebné tieto zmluvy zmeniť tak, aby boli americkí zamestnanci opäť na prvom mieste. Až príliš dlho vraj Spojené štáty tolerovali odlev pracovných miest do zahraničia. Príliš dlho Američania chránili hranice cudzích krajín, ale svoje vlastné hranice ponechali priepustné. To sa podľa Trumpa musí zmeniť. Videné touto optikou možno povedať, že republikáni nezabúdajú ani na amerických robotníkov.

    Podľa vlastných slov Trump nemá nič proti obchodným dohodám, ale len v situácii, keď ide o dohodu “jeden na jedného”, ktorá zaisťuje Spojeným štátom dobré postavenie. Medzinárodné dohody, ktoré sú pre USA nevýhodné, Trump zhodnotí a zruší. Vyjedná vraj lepšie. „Republikánska strana bude stranou aj pre robotníkov,” uisťoval.

    Zdedili sme bordel

    Trump uisťoval, že na hraniciach s Mexikom postaví múr. S jeho výstavbou sa vraj začne ešte skôr, ako bolo v pláne. Rovnako tak republikán nezabudol na svoj sľub “dostať z krajiny naozaj zlých cudzincov”. Minister pre vnútornú bezpečnosť John F. Kelly vraj už v tomto smere odviedol kus práce. „Ľudí, ktorí tu predávali drogy alebo vraždili, posielame preč. Musia odísť ako prví. Pracujem na tom od prvého dňa,” uisťoval Trump.

    Od prvého dňa vraj pracuje aj na tom, aby zostávalo viac amerických peňazí doma a nezmizli na zahraničné projekty. Snaží sa pripraviť projekty na obnovu americkej infraštruktúry, ale aj riešiť situáciu na Blízkom východe, kde sa toho za posledných 15 rokov zanedbalo naozaj veľa. „Zdedili sme bordel, to mi verte,” zhrnul Trump.

    Dobre je to vidieť napríklad na zdravotníckom programe Obamacare, ktorý podľa Trumpa jednoducho nefunguje „Je to katastrofa!” nebral si servítky. Pred Obamacare boli údajne Američania spokojní so svojím systémom zdravotnej starostlivosti, boli spokojní so svojimi lekármi. Ale Obamacare všetko zmenil. V mene uspokojenia relatívne malej skupiny osôb Obamacare poškodil milióny, burácal prezident. Tento nový systém je podľa Trumpa odsúdený na zánik a keď sa skutočne zrúti, tak americkí demokrati prídu k republikánom a budú “žobroniť o pomoc”. Na dovŕšenie všetkého zlého sa vraj Trump musí vyrovnať s obrovským štátnym dlhom.

    Éra mlátenia prázdnej slamy je na konci

    Prezident však okamžite účastníkov konferencie uisťoval, že sa s týmito problémami vyrovná. „Éra mlátenia prázdnej slamy je na konci!” sľuboval. Prvým krokom má byť práve výstavba múru na hraniciach s Mexikom. Hraničný dozor sa navyše bude starať o to, aby vyschol prúd drog “tečúcich” do USA. Vyschne vraj tiež prúd nelegálnych migrantov. Nielen to podľa Trumpa pomôže k zníženiu zločinnosti v amerických mestách.

    „Chystáme tiež odvážne kroky, ktorými si chceme rozviazať ruky a obsadiť energetiku – ťažbu ropy z bridlíc, využitie zemného plynu i kvalitného uhlia. Pošleme našich baníkov späť do práce,” prezradil Trump. Nový 45. prezident USA sľúbil odstránenie “zdrvujúcich regulácií”, ktoré podľa jeho názoru ničia celú ekonomiku, nevynímajúc pracovný trh. Súčasne chce tlačiť na veľké koncerny, aby vrátili výrobu do USA. V prípade automobiliek s tým už začal. Je čas, aby sa všetci Američania vrátili do práce. Šéf Bieleho domu zopakoval, že nezabúda ani na bezpečnosť Američanov. Keď sa zahraniční teroristi nedostanú cez naše hranice, nemôžu našej krajine ublížiť,” sľuboval od rečníckeho pultíku.

    Milujem Švédsko, ale…

    Znovu sa tiež vrátil k svojej “švédskej afére”. V nedávnom prejave na Floride Američanov uisťoval, že nedopustí, aby sa v USA dialo niečo podobné, čo sa dialo poslednú noc vo Švédsku. Médiá v severskej krajine však márne pátrali, čo sa malo stať. Nedialo sa nič. Trump si však nedal pokoj a spomenul Švédsko aj tentoraz. Stačí sa vraj pozrieť, čo sa v tejto krajine v poslednom čase naozaj deje.

    „Milujem Švédsko. Veľká krajina, skvelí ľudia. Milujem Švédsko. Tamojší ľudia mi rozumejú. Pozrite sa, čo sa deje vo Švédsku, pozrite sa, čo sa deje v Nemecku. Pozrite sa, čo sa stalo vo Francúzsku. Spomeňte si na Nice a Paríž,” apeloval na účastníkov stretnutí konzervatívcov Trump.

    Prezident USA vraj má kamaráta, ktorý miloval Paríž. Rok čo rok tam aj s rodinou chodil. Lenže prestal. Za posledné roky sa Paríž tak veľmi zmenil, že sa tam Trumpov kamarát už odmieta vracať. Prezident nechce, aby sa podobne zmenili aj Spojené štáty. Preto bude držať “islamistických teroristov sakra ďaleko od amerických hraníc”. Prezident vraj chce americké hranice chrániť za každú cenu a nemieni sa trápiť negatívnym mediálnym obrazom, ktorý vďaka tomu možno získa.

    „Nikdy sa nebudem ospravedlňovať za to, že chcem zaistiť bezpečnosť amerického ľudu. Ak to bude znamenať, že si vyslúžite zlú publicitu, ak to znamená, že o mne ľudia budú hovoriť zle, tak nech. To mi neprekáža,” vyhlasoval Trump.

    V rámci zaistenia americkej bezpečnosti Trump chce posilniť americkú armádu a podľa vlastných slov nezabudne ani na veteránov.

    Prezident USA sa pomaly blížil k záveru svojho prejavu a uisťoval konzervatívcov, že jeho administratíva nebude skladať účty nejakým lobistom, ale občanom. Jeho a ďalších občanov vraj spája jedna myšlienka: „Všetko pre Ameriku.” Tohto hesla sa Trump chce držať po celý čas svojej vlády.

    Zdroj: YouTube/ Celá reč prezidenta Donalda Trumpa na CPAC

    - Reklama -