Trump podpíše zákon o nových, tvrdých sankciách voči Rusku

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sandersová vo vyhlásení uviedla, že Trump čítal prvé návrhy zákona a “vyjednával ohľadom jeho rozhodujúcich častí”. Potom si preštudoval konečnú verziu a vzhľadom na zohľadnenie jeho vyjednávania “zákon schvaľuje a zamýšľa ho podpísať”.

    Trump návrh zákona podpíše aj napriek tomu, že mu výrazne sťaží možné zmiernenie sankcií proti Rusku, ktoré mu bude najprv musieť odobriť Kongres.

    Americký prezident totiž opakovane spochybnil tvrdenia, že Moskva zasahovala do amerických prezidentských volieb a naznačil tiež ochotu spolupracovať s Ruskom. Ak by však nový balík sankcií vetoval, mohol by vyvolať podozrenie, že Kremeľ až príliš podporuje, analyzuje spravodajská stanica BBC. 

    Návrh zákona o nových sankciách voči Rusku, Severnej Kórei a Iránu schválil Senát amerického Kongresu v noci na piatok. Legislatívu už tento týždeň drvivou väčšinou hlasov odobrila aj Snemovňa reprezentantov.

    Nový balík sankcií má Rusko opäť potrestať za jeho konanie na Ukrajine a v Sýrii, ako aj za zasahovanie do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

    Moskva už reagovala na nové americké sankcie tým, že nariadila Spojeným štátom, aby znížili počet svojich diplomatov v Rusku. Zatvorené bude aj rekreačné zariadenie využívané americkými diplomatmi na ruskom území.

    Nové sankcie voči Moskve už v uplynulých týždňoch kritizovali predstavitelia viacerých európskych krajín vrátane Nemecka a Rakúska, ktoré namietali, že takéto reštrikcie môžu mať vplyv aj na podniky spolupracujúce na ruskom plynovode.

    Súčasťou Senátom odsúhlaseného balíka sú aj sankcie voči Severnej Kórei, ktoré sa zameriavajú na jej programy na vývoj jadrových zbraní a balistických striel, ako aj na zneužívanie ľudí na otrockú prácu. Irán sa stal terčom nových sankcií za svoju teroristickú činnosť, porušovanie ľudských práv a za programy na vývoj balistických striel.

    - Reklama -