Trump podpísal zákon o protiruských sankciách. Obsahuje aj tvrdé finančné postihy voči Moskve

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump podľa agentúry AP po svojom podpise návrhu sankčného zákona uviedol, že zákon “má stále vážne nedostatky – najmä preto, že zasahuje do právomoci exekutívy vyjednávať”. 

    Ak by chcel totiž americký prezident v budúcnosti zmierniť sankcie proti Rusku, bude mu to v súlade so schváleným zákonom najprv musieť odobriť Kongres.

    “Obmedzením flexibility výkonnej moci sťažuje tento návrh Spojeným štátom dosiahnuť dohody dobré pre americký ľud a povedie k tomu, že Čína, Rusko a Severná Kórea budú mať k sebe oveľa bližšie,” uviedol ďalej americký prezident. Dodal však, že zákon sa “v záujme národnej jednoty” rozhodol podpísať.  

    Návrh zákona o nových sankciách voči Rusku, Severnej Kórei a Iránu schválili minulý týždeň drvivou väčšinou hlasov obe komory Kongresu a legislatíva tak čakala už len na Trumpov podpis. 

    Nový balík sankcií má Rusko opäť potrestať aj za jeho konanie na Ukrajine a v Sýrii.

    Moskva už skôr reagovala na nové avizované americké sankcie tým, že nariadila Spojeným štátom, aby znížili počet zamestnancov na veľvyslanectve v Moskve a konzulátoch v Petrohrade, Jekaterinburgu a Vladivostoku na 455. Zatvorené bude aj rekreačné zariadenie a skladové priestory pri Moskve, ktoré využíva ambasáda USA.

    Súčasťou schváleného zákona sú aj sankcie voči Severnej Kórei, ktoré sa zameriavajú na jej programy  vývoja jadrových zbraní a balistických striel, ako aj na zneužívanie ľudí na otrockú prácu. Irán sa stal terčom nových sankcií za svoju podporu terorizmu, porušovanie ľudských práv a program vývoja balistických striel.

    - Reklama -