Trump podpísal nariadenie o ďalších sankciách voči Iránu: Chce zvyšovať tlak na Teherán

    0
    Trump podpísal v pondelok 24. júna 2019 nariadenie o uvalení finančných sankcií na iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Chameneího a jeho spolupracovníkov v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone. (Autor: TASR)

    Najvyšší líder Iránu je podľa Trumpovych slov totiž “priamo zodpovedný za destabilizujúce aktivity islamskej republiky (Iránu)”. 

    “Budeme pokračovať vo zvyšovaní tlaku na Teherán,” vyhlásil americký prezident počas podpisovania nariadenia v Oválnej pracovni Bieleho domu, pričom dodal, že “Irán nebude mať nikdy jadrovú zbraň”.

    Trump na margo nových sankcií zdôraznil, že USA nevyhľadávajú konflikt s Iránom a sankcie sa v závislosti od ďalších krokov Teheránu môžu skončiť už zajtra – alebo “môžu trvať roky”.

    Po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom a sérii útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive Irán vo štvrtok ráno zostrelil americké bezpilotné prieskumné lietadlo. Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie.

    Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

    Trump ešte v piatok na Twitteri oznámil, že na poslednú chvíľu odvolal v noci na piatok odvetné nálety na iránske ciele. USA v máji 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú s Iránom dosiahli v roku 2015 svetové veľmoci.

    Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 potom sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.

    - Reklama -