Trump pochválil dobré vzťahy s Putinom

    0
    Podanie rúk ruského prezidenta Vladimira Putina a vľavo amerického prezidenta Donalda Trumpa v úvode stretnutia v prezidentskom paláci v Helsinkách (Autor: TASR)

    “Je to pre mňa veľká česť byť s prezidentom Putinom,” cituje Trumpa agentúra AFP. “Máme veľmi, veľmi dobrý vzťah,” dodal prezident USA. Novinárom však odmietol poskytnúť bližšie informácie o obsahu rokovania.

    Keď sa jeden z novinárov Trumpa spýtal, či Putinovi povie, aby sa Rusko nemiešalo do prezidentských volieb v USA v roku 2020, prezident odpovedal: “Samozrejme, že áno”. Potom sa obrátil k Putinovi a povedal: “Prosím, nezasahujte do volieb”. Putin reagoval podobne, píše agentúra AP.

    Trump sa s ruským prezidentom naposledy stretol v júli 2018 v Helsinkách, pripomína AFP.

    Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller v marci ukončil 22 mesiacov trvajúce vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Podľa záverov Muellerovej správy, ktoré zverejnilo americké ministerstvo spravodlivosti, sa volebný tím súčasného prezidenta Trumpa nedopustil spolčenia s Ruskom. V druhej skúmanej záležitosti — podozrení z marenia vyšetrovania prezidentom — však Mueller nedospel k jednoznačnému záveru.

    Trump výsledky Muellerovho vyšetrovania podľa AFP označil za “úplné očistenie”, stále však čelí kritike od svojich protivníkov za pretrvávajúce nepriehľadné vzťahy s Putinom.

     

    - Reklama -