Trump odvolal nové sankcie voči Severnej Kórei

    0
    Na snímke si Donald Trump (vľavo) podáva ruku so severokórejským lídrom Kim Čong-unom počas ich stretnutia na summite Severná Kórea - USA v hoteli Metropole v Hanoji 27. februára 2019. (Autor: TASR)

    Hovorkyňa uviedla, že Trump “má rád predsedu Kima a nemyslí si, že tieto sankcie budú potrebné”. Trump v tweete napísal: “Dnes americké ministerstvo financií oznámilo, že k už existujúcim sankciám voči Severnej Kórei pridá ďalšie rozsiahle sankcie.”

    Dodal však: “Dnes som nariadil zrušenie týchto ďalších sankcií!” Biely dom zatiaľ neodpovedal na otázky, ktoré sankcie mal presne Trump na mysli. Jeho administratíva však vo štvrtok uvalila sankcie na dve čínske lodné spoločnosti podozrivé z napomáhania Severnej Kórei (KĽDR) pri vyhýbaní sa sankciám. Išlo o prvé konkrétne zacielené kroky proti Pchjongjangu od minulomesačného stretnutia Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj, ktoré sa skončilo bez dohody.

    Účelom sankcií USA je vytvárať stály tlak na Severnú Kóreu v snahe donútiť Kima, aby sa vzdal svojho programu na vývoj jadrových zbraní.

    - Reklama -